• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Літо, опалене війною (75 років тому розпочалась Велика Вітчизняна війна)

22 червня 1941 року гітлерівські війська підступно і без попередження розпочали війну. Цей день став для України Днем глибокої скорботи. Бібліотекарі універсального читального залу підготували виставку «Літо, опалене війною», яка розкриває увесь трагізм, що пережили українці.

Страшне слово «війна» увірвалось в життя людей. Затамувавши подих, слухали вони урядове повідомлення про напад фашистської Німеччини. Усіх  охопило пронизливо – щемливе почуття тривоги за свою Вітчизну, за життя рідних і близьких, над якими нависла смертельна небезпека. В рубриці «Україна в Другій світовій війні» історію найкривавішої в історії людства війни передають наукові праці, архівні і музейні документи, фотографії, плакати, картини, спогади сучасників.

Український народ став одним із найбільш постраждалих народів у Другій світовій війні.Серед величезних втрат України найтяжчими були демографічні. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях нашої країни (голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл, вивезення населення на примусові роботи до Німеччини). В рубриці «Підсумки війни» представлено чимало матеріалів, книг, фотографій, що показують жахливі наслідки війни, яка забрала життя кожного 5 нашого співвітчизника.

Сьогодні вже мало залишилося у живих тих, хто зі зброєю у руках захищав тоді нашу країну. Та всі , хто воював за нашу свободу навічно залишаться у вдячній пам’яті нащадків, а спомин про них передаватиметься з покоління у покоління.Схиляємо голови перед мільонами жертв, яких забрала війна. А наш святий обов’язок – передати молодому поколінню страждання народу і його героїзм у часи лихоліття, бо його обов’язок – оберігати спокій і злагоду в нашій суверенній незалежній Україні задля майбутнього народу. Рубрика «Пам’ять про захисників Вітчизни – джерело віри в майбутнє держави» присвячена цій темі.

Дискусії про уроки війни, роздуми про паралелі  минулого з сучасністю, вдячність людей героям України за мужність і боротьбу за мир – про все це матеріали останньої рубрики під назвою «Незасвоєний урок історії?»

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись