• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Участь бібліотеки у Міжнародній науково-практичній конференції до 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського

Участь бібліотеки у Міжнародній науково-практичній конференції до 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського

4 жовтня 2018 у бібліотеці Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка відбулося засідання секції "Василь Сухомлинський в контексті доби: артефакти і репрезентації в бібліотеках, музеях, медіапросторі" X Міжнародної науково-практичної конференції та XXV Всеукраїнських педагогічних читань "Творча спадщина Василя Сухомлинського у вітчизняному та міжнародному вимірах".

На секції були присутні науково-педагогічні працівники, представники музейної спільноти, шкільні бібліотекарі. Засідання розпочалося з доповіді про Державну науково-педагогічну бібліотеку України імені В. О. Сухомлинського як інтегратора і поширювача сухомлиністики в інформаційному просторі України Березівської Лариси Дмитрівни, доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента НАПН України, директора ДНПБ України імені В. О. Сухомлинського, члена Президії Української бібліотечної асоціації. Про роль бібліотеки університету у формуванні творчої особистості майбутнього педагога НУШ йшлося у виступі Шульги Ольги Антонівни, кандидата філософських наук, директора бібліотеки ЦДПУ імені В. Винниченка.

Співробітники комунального закладу "Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені В. Сухомлинського" представили проекти творчого впровадження ідей В. Сухомлинського, а саме: атлас науково-педагогічного туризму "Дорогою до серця видатного земляка" презентувала Кендюхова Антонііна Анатоліївна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, психології та корекційної освіти; педагогічний марафон "Штрихи до портрета Василя Сухомлинського" розкрили Міцай Юлія Віталіївна, кандидат педагогічних наук, завідувач науково-методичної лабораторії виховної роботи та формування культури здоров'я та Пляка Сергій Миколайович, методист науково-методичної лабораторії виховної роботи та формування культури здоров'я. Павлюх Вікторія Вікторівна, старший викладач кафедри педагогіки, психології та корекційної освіти виступила з доповіддю "Бібліотека закладу загальної середньої освіти в інклюзивному просторі НУШ".

Про діяльність шкільних бібліотек у контексті педагогічної системи Василя Сухомлинського в умовах нового змісту освіти доповіла методист науково-методичної лабораторії виховної роботи та формування культури КЗ "КОІППО ім. В. Сухомлинського" Дяченко Надя іванівна та шкільні бібліотекарі: Бебих Ніна Анатоліївна, Гирба Антоніна Володимирівна, Ошедченко Оксана Олександрівна, Полтавець Світлана Владиславівна, Стеценко Галина Михайлівна.

Роль творів Василя Сухомлинського у вихованні юного читача розкрила Ліпей Олена Вікторівна, заступник директора з наукової роботи Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка. Ознайомила з формами презентації творчої спадщини В. Сухомлинського у Педагогічному музеї України Бондаренко Вікторія Володимирівна, старший науковий співробітник Педагогічного музею України.

До 100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського бібліотекарі підготували бібліографічні покажчики. Провідний бібліотекар відділу обслуговування користувачів КЗ "Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського" Яворська Лариса Олександрівна представила електронну версію бібліографічного покажчика "Щоб народити іскру, треба спочатку увібрати в себе море світла...". Видання містить книги, публікації із збірників, журналів та газет, що вийшли в Україні та за кордоном, електронні ресурси, й налічує 1182 позицій – бібліографічні описи з 1956 до 2018р. включно. Оньша Тетяна Павлівна, бібліотекар І категорії бібліотеки ЦДПУ ім. В. Винниченка презентувала бібліографічний покажчик "Василь Сухомлинський. Педагогічні ідеї - погляд у сьогодення", у якому представлено інформація про твори педагога та літературу з дослідження його спадщини за 2008-2018 роки, що наявні у фонді бібліотеки університету.

Доповіді учасників будуть розміщено в інституційному репозитарії університету http://dspace.kspu.kr.ua

Дякуємо гостям та учасникам конференції, присвяченої 100-річчю від дня народження В. О. Сухомлинського, за змістовні доповіді, приємні враження та позитивні емоції. Завжди раді зустрічі у стінах бібліотеки Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись