fizvih_logo

Факультет фізичного виховання

IV Всеукраїнський науково-практичний семінар «Новації, практики та перспективи розвитку фізичної культури і спорту»

Кафедра теорії та методики олімпійського і професійного спорту 23 - 24 лютого 2021 року провела IV Всеукраїнський науково-практичний семінар «Новації, практики та перспективи розвитку фізичної культури і спорту». Семінар був присвячений 100-річному ювілею університету та 65-річному ювілею факультету. Мета семінару: створення умов для обміну досвідом науковців і практиків, фахівців у сфері фізичної культури, спорту, рекреації та формування перспектив розвитку галузі. Завдання семінару: актуалізація стратегічних напрямів розвитку олімпійських та неолімпійських видів спорту; ознайомлення з інноваційними технологіями в галузі оздоровчої та рекреативної фізичної культури; напрацювання перспективних шляхів подальшого розвитку галузі фізичної культури та спорту.

Перший день семінару був присвячений студентській науці. Було заслухано 9 доповідей кращих студентів-гуртківців спеціальності 017 Фізична культура і спорт, у яких розглядались актуальні проблеми студентського спорту та спортивного удосконалення юних спортсменів. Прикметно, що коло учасників стає міжнародним. Так, у семінарі брали участь студенти закладу освіти «Гомельський державний університет імені Франциска Скорини» (м. Гомель, Білорусь) та Ель-Кувейту (Кувейт).

Учасники другого дня представляли кілька країн (Україна, Білорусь, Польща, Кувейт). Теми доповідей носили міждисциплінарний характер. З вітальним словом виступили в. о. ректора О.А. Семенюк та проректор з наукової роботи С.П. Михида.

Публікуємо теми доповідей, які викликали найбільший інтерес та жваве обговорення в ефірі та чаті:

  1. Підготовка тренерських кадрів у національному університеті фізичного виховання і спорту. Ю.М. Шкребтій, доктор наук з фізичного виховання та спорту, професор кафедри водних видів спорту Національного університету фізичного виховання і спорту України, професор кафедри теорії та методики олімпійського і професійного спорту ЦДПУ імені Володимира Винниченка, академік Української академії наук (м. Київ).
  2. Применение информационных технологий в физическом воспитании. Є.В. Осипенко, кандидат педагогічних наук, доцент, заступник декана з наукової роботи факультету фізичної культури закладу освіти «Гомельський державний університет імені Франциска Скорини» (м. Гомель, Білорусь).
  3. Інноваційні синергетичні технології здоров’я. Т.О. Хойнацька, кандидат наук державного керування, директор міжнародного інституту універсології університету «Львівський Ставропігіон», співзасновник Польської академії універсального керування (м. Лодзь, Польща).
  4. Дистанційна освіта в Кувейті за американською системою навчання. Д.О. Малець, аспірант кафедри педагогіки та менеджменту освіти ЦДПУ імені Володимира Винниченка, вчитель фізичної культури приватної школи міста Ель-Кувейт (м. Ель-Кувейт, Кувейт).
  5. Концепція і тренди розвитку правил змагань з легкої атлетики. В.А. Нищеменко, спеціаліст відділу організації спортивних заходів ГС «Легка атлетика України» (м. Київ).
  6. Вихованці ЦДПУ імені Володимира Винниченка на олімпійських аренах. С.М. Воропай, кандидат педагогічних наук, професор кафедри теорії та методики олімпійського і професійного спорту ЦДПУ імені Володимира Винниченка, голова Кіровоградського регіонального відділення Олімпійської Академії України.
  7. Проблема вибору засобів фізичної культури, або як відродити інтерес учнів до шкільної фізичної культури. С.В. Бондаренко, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії та методики олімпійського і професійного спорту ЦДПУ імені Володимира Винниченка; В.П. Коломієць, вчитель-методист фізичного виховання НВО «Школа-ліцей № 19» міста Кропивницький.
  8. Організація та проведення спортивно-масових заходів в територіальних громадах. В.М. Завальний, викладач фізичного виховання Кропивницького коледжу механізації сільського господарства, директор комунального закладу «Центр розвитку фізичної культури і спорту «СКІФ» Соколівської сільської ради.
  9. Застосування загальнооздоровчої гімнастики з елементами хатха-йоги у фізичному вихованні дітей шкільного віку. С.В. Ларшин, інструктор йоги, тренер спортивного центру «Драйв».
  10. Удосконалення методики використання вправ з гирями у спортивно-масовій та оздоровчій роботі з учнями 5 - 9 класів. К.О. Крамаренко, магістр з фізичної культури і спорту, тренер-викладач з гирьового спорту.
  11. Про здобутки і перспективи роботи кафедри олімпійського та професійного спорту. С.В. Бондаренко, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії та методики олімпійського і професійного спорту ЦДПУ імені Володимира Винниченка.

Статистика семінару засвідчує участь близько 100 осіб, з різних куточків України, ближнього і дальнього зарубіжжя.

Серед основних здобутків семінару - нові зв’язки та контакти фахівців, які налаштовані на співпрацю з проблематики семінару.

Фотозвіт семінару надано організаційним комітетом семінару та партнерами із закладу освіти «Гомельський державний університет імені Франциска Скорини» (м. Гомель, Білорусь).

Інформацію надано кафедрою теорії та методики
олімпійського і професійного спорту.