• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizvih_logo

Факультет фізичного виховання

Дубін Віктор Олексійович

Дубін Віктор Олексійович

доцент, викладач спортивних ігор

Народився 14 травня 1942 року у місті Коломбо Московської області, у сім’ї військовослужбовця, українець.

Після закінчення середньої школи працював на Кіровоградському агрегатному заводі.

У 1960 році вступив у кіровоградську школу вищої льотної підготовки, але через рік пішов з КШВЛП за власним бажання. У 1963 році призваний до лав армії. Після закінчення військової служби у 1965 р. вступив на навчання у Вінницький педінститут на факультет фізвиховання. Після першого курсу переводиться до Кіровоградського педінституту ім.О.С.Пушкіна на факультет фізичного виховання. Після закінчення заочного відділу факультету фізвиховання у 1968 році працює лаборантом і асистентом на кафедрі спорту і спортивних ігор.

В.О.Дубін був відомою особистістю у місті, області і України. Його знали як провідного гравця баскетбольної гвардії Кіровоградщини. Високого зросту, міцної статури, він був одним з результативніших гравців збірних команд міста і області, був неодноразовим чемпіоном міста та області, учасником багатьох змагань на Україні.

На факультеті фізвиховання викладав баскетбол. Читав лекції, проводив семінари, але більше всього полюбляв практичні заняття і тренувальні.

В свій час тренував чоловічу і жіночу баскетбольні команди, які неодноразово були першими в місті та області, а на вузівських змаганнях України входили в п’ятірку кращих.

В.О.Дубін плідно займався науковою і методичною роботою. Ним опубліковано більше 10 наукових і методичних праць, з них методичний посібник і декілька робіт з грифом Міністерства освіти України. У 1995 році йому було присвоєно звання доцента.

В.О.Дубін багато уваги приділяв підвищенню своєї суддівської кваліфікації з баскетболу.

Національна федерація України з баскетболу часто запрошувала його організувати змагання найбільш високого рангу, або виконувати обов’язки комісара. У 1990 році, йому першому на Кіровоградщині, було присвоєно високе звання «Суддя Всесоюзної категорії».

Пішов з життя від серцевого нападу, 12 листопада 1998 року.

Учні В.О.Дубіна увічнили пам’ять свого тренера-вихователя. Кожного року, в травні, у спортивному залі факультету фізвиховання КДПУ ім.В.Винниченка проводиться турнір з баскетболу, пам’яті доцента кафедри теорії та методики олімпійського та професійного спорту, судді всесоюзної категорії – Дубіна Віктора Олексійовича.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись