• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Історична спадщина нашого краю

В рамках патріотичного виховання та бережного ставлення до вітчизняної історичної спадщини, студенти факультету педагогіки та психології відвідали археологічний музей імені Нінель Бокій.

Археологічний музей Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка є одним із осередків археологічної науки в області, використовується як просвітницький центр, виконує виховну функцію.

Студенти ознайомилися з експонатами різних історичних епох – від Давніх часів до епохи пізнього Середньовіччя. Для ознайомлення з фондами музею, які щорічно поповнюються матеріалами археологічної експедиції університету, була проведена екскурсія. Її проводив співробітник музею Панченко Кирило Ігорович, який ознайомив присутніх з п’ятьма локаціями музею.

Перша локація присвячена діяльності українського історика, археолога– Нінель Михайлівни Бокій, яка очолювала археологічні експедиції факультету історії та права впродовж 40 років і зробила вагомий внесок у створення музею та наповнення його цінними історичними експонатами. Під час екскурсії студенти ознайомилися з особистими речами Бокій Н.М., державними відзнаками й винагородами, якими свого часу була нагороджена історик. Друга локація експозиції присвячена періоду кам’яного віку. Тут розміщено артефакти різних періодів даної епохи. Також представлений остеологічний матеріал тварин, які жили на території області в період середнього палеоліту (мамонтів та бізонів). Третя локація  експозиції включає експонати, що відносяться до пори мідного та бронзового віку. Тут презентовані матеріали трипільської, ямної, катакомбної, зрубної, білогрудівської та чорноліської  культур. Четверта локація – містить матеріали раннього залізного віку. Зокрема, в музеї представлені речі з  таких відомих пам’яток як Мельгуновський курган, Самур-Могила, ґрунтові могильники скіфського часу біля с. Заломи та м.  Світловодський могильник. Дана епоха представлена знахідками різних категорій:  кераміка, зброя, прикраси, кінська вузда та ритуальні речі. П’ята локація присвячена добі пізнього Середньовіччя. Перлиною колекції є матеріали золотоординського віку, що репрезентують унікальну пам’ятку біля с. Торговиця на Кіровоградщині. Це ординське поселення з рисами міської культури досліджується археологічною експедицією університету з 1997 р. За цей час науковцями зібрано та досліджено чисельні матеріали, які відображають різні сфери функціонування міста того часу: ремесло, торгівля, монетна справа, будівництво, особливості естетичного розвитку, поховальний обряд та вірування.

На екскурсії студенти ознайомилися з цікавими знахідками, поповнили знання про історичне минуле свого краю, отримали задоволення від змістовної розповіді екскурсовода.

Матеріал підготовив Мельничук К.С.

Інформацію надано факультетом педагогіки, психології та мистецтв
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись