• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Викладачі та студенти факультету педагогіки, психології та мистецтв відвідали гостьову лекцію на тему «Психологічна безпека та благополуччя студентства в умовах сучасності»

16 грудня 2021 року у рамках програми міжвузівської мобільності викладачі та студенти (майбутні психологи, вчителі початкових класів, вихователі) ЦДПУ імені Володимира Винниченка взяли участь у відкритій гостьовій лекції «Психологічна безпека та благополуччя студентства в умовах сучасності».

Лекцію прочитала Наталія Савелюк — знана та досвідчена науковиця, докторка психологічних наук, професорка кафедри психології Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, членкиня «Української психологічної асоціації».

f103

  f101 

Завдяки дружній співпраці двох кафедр психології — Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка — розвивається академічна мобільність і тим самим зміцнюється національна система освіти, а студенти отримують необхідний досвід на шляху власної професійної підготовки.

Розпочалася лекція з вітального слова проректорки з наукової роботи, докторки психологічних наук, доцентки Лілії Клочек і завідувачки кафедри психології, професорки Євгенії Гейко.

f102

Під час інтерактивної зустрічі лекторка ознайомила слухачів з терміном «психологічна безпека» та значенням цього поняття в освітньому процесі. Учасники зустрічі розглянули базові складові психологічного благополуччя та психосемантичну структуру психологічного благополуччя студентської молоді. Цікавість слухачів викликала практична частина лекції, під час якої лекторка запропонувала присутнім провести самодіагностику рівня благополуччя за проєктивною методикою Вартегга, яка дала змогу слухачам оцінити власну поведінку та індивідуальні особливості. Завдяки цікавим та ретельно дібраним питанням, які ставила учасникам Наталія Савелюк, лекція набула психотерапевтичного характеру, коли кожен занурився у світ власного «Я». Особистісні якості лектора сприяли тому, що почуття захищеності супроводжувало учасників протягом всієї лекції, а спілкування проходило у дружній атмосфері довіри та приязні.

Наприкінці лекції викладачі та студенти поділилися із лекторкою враженнями. Зазначили, що проблема психологічної безпеки студентства досить актуальна, що зумовлено впливом численних чинників, що порушують стан психологічної безпеки та послаблюють відчуття захищеності. Доценти кафедри психології Ірина Радул, Любов Галушко, Тетяна Васецька, Олена Близнюкова долучилися до обговорення теми і акцентували увагу на тому, що психологічна безпека освітнього процесу у ВНЗ – це стан захищеності, що забезпечує психічне здоров'я всіх учасників, які включені в освітній процес. І психологічна безпека особистості студента є необхідною умовою розвитку його функціональних можливостей, профілактики психосоматичних порушень, реалізації його особистісного потенціалу.

Від імені кафедри психології висловлюємо щиру подяку професорці Наталії Савелюк за її цінний внесок у справу зміцнення душевного благополуччя студентства, налаштування на позитивне світосприйняття, за високий професіоналізм і надзвичайно ефективну співпрацю!

Доцент кафедри психології Ірина Радул

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись