• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Відбулася друга регіональна науково-практична конференція «Актуальні проблеми соціальної роботи та психології» в ЦДПУ

Відбулася друга регіональна науково-практична конференція «Актуальні проблеми соціальної роботи та психології» в ЦДПУ

18 квітня відбулася Друга регіональна науково-практична конференція «Актуальні проблеми соціальної роботи та психології». Головною метою було обговорення актуальних питань суспільства щодо якості надання соціальних послуг та допомог в Україні, обмін сучасними практиками роботи, розробка перспектив упровадження нових моделей освітньої підготовки фахівців соціальної роботи.

У роботі конференції брали участь викладачі та студенти ЦДПУ імені Володимира Винниченка, представники регіональних соціально-педагогічні установ, керівники комунальних закладів, почесні гості.

Учасників та гостей зібрання привітали доктор філологічних наук, професор, ректор ЦДПУ Семенюк О.А., декан факультету педагогіки та психології Рацул А.Б., доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та психології Рацул О.А.

Почесним гостем конференції став кандидат медичних наук, заслужений лікар України, народний депутат України Яриніч К.В. Він представив соціальні проекти своєї команди для нашої області, а саме: «Державна цільова програма радіаційного та соціального захисту міста та області», соціально-профілактичний проект «Йодовітамінізація», дитячий соціальний проект «Здоровий зір» та Проект «Соціальна робота з військовими».

Представниця головного управління юстиції Кіровоградської області виступила з доповіддю «Створення соціальних роликів та організація просвітницьких заходів в рамках проекту «Я маю право». Учасники конференції отримали інформаційні буклети «Зупинимо булінг разом!», «Як протидіяти домашньому насильству?», «Як протидіяти торгівлі людьми й не стати жертвою злочинів». Також, переглянули відео ролик, відзнятий в рамках проекту «Стоп булінг».

Жолобова І.О. – директор комунального закладу «Кіровоградський обласний соціальний центр матері і дитини» Кіровоградської обласної ради з доповіддю «Центр матері та дитини як соціальний інститут, що забезпечує комплексний підхід з вирішення проблеми поширення явища раннього соціального сирітства». Серед головного виділено, причини сирітства, діяльність Центру матері та дитини.

На секційному засіданні продовжили обговорення актуальних проблем практики соціальної роботи. З доповіддю «Психологічна реабілітація у ККП «Обласний клінічний госпіталь ветеранів війни. Зарубіжні та інноваційні практики» виступила координатор центру психологічної реабілітації госпіталю Колєва Г.М. На думку доповідача, поєднання усіх видів реабілітації в один комплекс сприяє ефективній ресоціалізації та успішній адаптації ветеранів АТО та членів їхніх сімей.

Начальник Управління з прав захисту дітей Тимоховська Т.М. представила проект «Специфіка роботи управління спрямована на захист прав дітей».

Продовжуючи тему правопорушників Ланчуковська Л.А., психолог навчального закладу «Вікторія – П», запропонувала проект «Створення сталої системи профілактики негативних поведінкових явищ в освітньому середовищі методом соціально-психологічного театру». Доповідачка розповіла про діяльність соціально-психологічного театру «Соціола», про те як розробляються сценарії та створюються вистави на актуальні підліткові проблеми. У процесі постановок методом соціально-психологічного театру в інтерактивному режимі «розігруються» складні життєві ситуації з подальшим пошуком їх продуктивного розв’язання.

Тема шкільного булінгу завжди буде на обговоренні фахівців, тому Руденко О.О., психолог Кіровоградського колегіуму, запропонувала свій проект під назвою «Квест, як інтерактивна форма профілактики булінгу/кібербулінгу та формування навичок командної роботи». Принцип роботи полягає у поєднанні учнів декількох шкіл для проходження квесту.

Проблему умов та засобів реабілітації дітей з інвалідністю розкрила Місюня Л.Д., директор КЗ «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю». Вона розповіла про роботу центру й акцентувала увагу на поєднанні всіх комплексів реабілітації в одній установі.

Магістрантка факультету Відінєєва В. презентувала проект «Рекламно-інформаційна діяльність соціального педагога зі студентською молоддю». Доповідачка запропонувала способи й алгоритми поєднання досвіду викладачів й студентів щодо висвітлення проблем соціалізації молоді за допомогою створення соціальної реклами.

Учасники Другої регіональної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми соціальної роботи та психології» висловили подяку організаторам і гостям за активну участь у її роботі. На думку студентів, поєднання теорії з практикою, щирий обмін практичним досвідом щодо упровадження нових технологій соціальної роботи мотивує їх до кращого освоєння практичних секретів гуманної майбутньої професії. Одним словом, як підкреслював Георг Крістоф Ліхтенберг: «Вивчай все не з марнославства, а задля практичної користі».

Інформацію підготували студентка Нінель Чижова та магістрантка Віолета Відінєєва (спеціальність «Соціальна робота»)

Інформацію надано факультетом педагогіки, психології та мистецтв
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись