• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

У Музеї мистецтв відкрилася виставка робіт студентів кафедри мистецької освіти

7 липня 2022 року в Музеї мистецтв відкрилася виставка «Творимо й перемагаємо!», на якій представлені кваліфікаційні роботи студентів кафедри мистецької освіти факультету педагогіки, психології та мистецтв  Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Захід розпочався хвилиною мовчання на вшанування світлої пам’яті захисників України: Ольги та Тараса Мельстер — добровольців, що загинули у боях проти російських окупантів у червні цього року. Колись у далекому 2013 році, у цьому музеї на подібній виставці випускниця Ольга Дуднік презентувала свою дипломну роботу — декоративні вази «Плин часу». Під час відкриття ректор ЦДПУ ім. В. Винниченка Євген Соболь передав до фондів Музею мистецтв фрагмент її композиції декоративних ваз. Аби пам’ять про талановитих і шляхетних містян – Ольгу і Тараса Мельстер — жила довго, колектив музею створив куточок, присвячений творчості художниці та її родині.  

Виставка дипломних робіт студентів кафедри мистецької освіти факультету педагогіки, психології та мистецтв ЦДПУ імені В. Винниченка — це традиційний захід, що його кафедра та Музей мистецтв спільно організовують щороку.

Цьогорічні учасники виставки — випускники спеціальностей «014 Середня освіта (Образотворче мистецтво)», «023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація»  2020-2022 навчальних років — представили свої творчі роботи за період карантину та від початку повномасштабної російсько-української війни. Куратори робіт: Юлія Малежик, Лариса Гарбузенко, Лариса Кулініч, Ольга Пунгіна, Анна Петренко під керівництвом Тетяни Стрітьєвич. За підтримки та сприяння викладачів студенти реалізували власні творчі задуми, які ввійшли в експозицію та складають понад п’ятдесят робіт у різних техніках: олійного живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва тощо.

Кураторка виставки Леся Нестройна каже: «Вже 18 років поспіль ми із задоволенням пропонуємо юнакам та дівчатам продемонструвати всім охочим свої таланти і творчі здібності. Такі виставки є показником певних досягнень, повідомленням про себе як творчу особистість, що на мові мистецтва передає своє бачення навколишнього світу, переказує свої внутрішні переживання, показує вміння працювати в мистецькому середовищі. Розуміємо, що за підготовкою цих робіт стоїть величезна і наполеглива праця, пошуки і знахідки, творчий неспокій і сумніви».

Тематика кваліфікаційних робіт вирізняється різноманітністю: від екологічних тем, класичних натюрмортів, пейзажів, сюжетно-тематичних композицій до передачі власних цінностей та переживань під час карантину, а тепер і війни.

Пані Леся так розповідає про представлені на виставці роботи:

Зачаровують своєю свіжістю та ніжністю олійні полотна «Збиранець», «Бузок» та «Лілії» Анни Вишняк із серії «На квіти» під керівництвом Тетяни Стрітьєвич. Дипломна робота Костянтина Чепурного «Жінка на рожевому» (полотно, олія) оспівує красу жіночого тіла, а філософська за своїм меседжем робота Владислави Олійник «В очікуванні змін» вселяє в нас оптимізм (керівник — Юлія Малежик). Велич та красу природи, її гармонію та затишні місця в своїх картинах емоційно передає Юлія Орлик (керівник — Анна Петренко), Роман Ткаченко — «Один у парку», «В основі міста», «Тиха ніч», «Пізно в ночі», Анастасія Мальована «Мрії» та Людмила Савочка «Сонячна галявина», «Квіткове поле», «Ранковий ліс», виконаних в олійній техніці під керівництвом Тетяни Стрітьєвич.

Цікавою та зворушливою є серія полотен під назвою «Мистецтво — частина життя», в яких представлено три жіночих образи — «Зосередження», «Спостереження» та «Момент» (полотно, олія), виконаних Тетяною Горячевою (керівник — Ольга Пунгіна). Вражає своїм композиційним рішенням і актуальністю філософська робота «Душі нестерпний біль» Оксани Шарій (джутова філігрань, бавовняна нитка) під керівництвом Лариси Гарбузенко.

Своєрідним зізнанням в любові до нашого славного міста Кропивницький є картини Ірини Мотренко «Рідне місто» (акварель, акрил) під керівництвом Ольги Пунгіної. Радує око своїм буянням та різнобарв’ям робота «Буйним цвітом мальви квітнуть» в техніці художньої гладі випускниці Валерії Павлючук (керівник — Лариса Гарбузенко).

Легкою грою світла й тіні привертають увагу живописні картини «Осяяна сонцем», «Відблиски вечірніх променів», «Мереживо тіні» Вікторії Слющенко під керівництвом Лариси Кулініч. Такий вид мистецтва як плакати представлений Софією Дзядик — «Аб’юзивні стосунки 3», «Аб’юзивні стосунки 4», «Аб’юзивні стосунки 5» (керівник – Ольга Пунгіна). В техніці акварелі, лінера та маркера виконана графічна робота «Валькірія» Марини Терновенко (керівник — Юлія Малежик). Нікого не залишать байдужим дипломна робота «Образ матері. Літо» Інни Дубосар (керівник — Анна Петренко) в складній техніці витинання та сповнені символами витинанки Станіслава Стогодюка - «Майдан», «Жадан», «Затемнення», «Дитинство» під керівництвом Лариси Гарбузенко.

Декоративна об’ємно-просторова композиція «Музи натхнення» Діани Бубнової (глина, глазурі, смальта) складається з семи частин. Така спроба відтворити та інтерпретувати окремі риси давньої естетики та багатовікові художні традиції східних слов’ян виникла під керівництвом Лариси Кулініч. Виражальними засобами художньої кераміки є чудова композиція «Закувала зозуленька» Олесі Трагерюк (глина, глазур, пігменти, скло) та декоративне панно «На зорі життя» Крістіни Гліжинської (керівник — Лариса Кулініч). Лялькарство представлено роботами «Янгол» та «Берегиня» (текстильні матеріали, бісер) Діани Кузьміченко (керівник — Лариса Гарбузенко). Архітектурні старовинні споруди міста Лева «Собор бернардинів» та «Львівський оперний театр імені Соломії Крушельницької» в техніці пастелі, вугілля й сепії презентовані Ксенією Реввою (керівник — Ольга Пунгіна). Приваблюють своєю виразністю та пластичністю ліній ліногравюри «Світ на підвіконні № 2» та «Світ на підвіконні № 3» Анни Хімяк (керівник — Ольга Пунгіна) та бурхливі «Думки» Марії Шумілової (керівник — Лариса Кулініч). В техніці гуаші створені загадкові образи вікторіанської епохи «Тиша» та «Ревнощі» Вікторії Жовтобрюх (керівник — Ольга Пунгіна). Актуальною є екологічна тематика, піднята випускницею Таїсією Перетрухіною із серії «Сучасне бачення екології» — «Ліс у людей», « За течією» (змішана техніка) під керівництвом Юлії Малежик.

А хто ж не дивився фільми культового режисера Квентіна Тарантіно? Дипломна робота — постери до фільмів «Від заходу до сходу» та «Мерзенна вісімка», створені Тетяною Синєок під керівництвом Ольги Пунгіної в техніці ліногравюри й лінолеуму привертають увагу своїм творчим задумом.

«Образотворча діяльність — це окремий фронт, — каже пані Леся. — З одного боку вплив на спостерігача, а з іншого — демонстрація власних переживань, надій, бажань. Кожна творча робота — це перемога над собою, над складнощами ситуації, наша загальна перемога над ворогом! Переглядаючи виставку, відвідувачі неодмінно надихнуться вірою у нашу Перемогу та світле майбутнє. Все буде Україна!»

Студенти та викладачі кафедри мистецької освіти запрошують усіх мешканців Кропивницького та гостей міста до Музею мистецтв на виставку робіт випускників 2020-2022 років.

Адреса музею: вул. Велика Перспективна, 60.

Фото: Оксана Віжевська, Музей Мистецтв

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись