pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Обговорення з роботодавцями  реалізації Стандартів вищої освіти  для підготовки бакалаврів та магістрів  зі спеціальності 012 Дошкільна освіта

Обговорення з роботодавцями реалізації Стандартів вищої освіти для підготовки бакалаврів та магістрів зі спеціальності 012 Дошкільна освіта

1 липня 2020 року відбулося спільне засідання кафедри методик дошкільної та початкової освіти та директорів закладів дошкільної освіти (стейкхолдерів) міста Кропивницького. Засідання було присвячене обговоренню шляхів реалізації затверджених Стандартів вищої освіти для підготовки бакалаврів та магістрів зі спеціальності 012 Дошкільна освіта. В обговоренні освітньо-професійних програм Дошкільна освіта та логопедія (перший (бакалаврський)) рівень вищої освіти та Дошкільна освіта та Початкова освіта (другий (магістерський)) рівень вищої освіти взяли участь Брояковська Н. М. (директор ЗДО № 21 «Струмочок»), Блакитна А. М. (директор ЗДО № 2 «Ятранчик»), Зубалій А. О.  (директор ЗДО № 22 «Оленка») та Ружина Н. В. (директор ЗДО № 31 «Берізка»).

Шановні роботодавці безперечно підтримали ідею запровадити ОПП Дошкільна освіта та логопедія, оскільки сьогодення вимагає володіння вихователем ЗДО спеціальними компетенціями, які б дозволяли здійснювати своєчасну допомогу дітям з вадами мовлення, адже не в кожному закладі дошкільної освіти сьогодні є логопедичні групи та відповідні фахівці. Особлива увага була приділена реалізації практичного спрямування підготовки майбутніх фахівців у галузі Дошкільної освіти. Учасники засідання проаналізували визначені Стандартом загальні та фахові компетентності, обговорили можливі підходи до організації навчальних та виробничих практик. Зокрема, було вирішено запровадити навчальні практики у кожному навчальному семестрі й дві виробничі практики, обговорені основні завдання практик, особливості їхньої організації, терміни проведення тощо.

Також були проаналізовані обов’язкові компоненти ОПП на предмет забезпечення формування визначених Стандартом фахових компетентностей. Роботодавці висловили побажання щодо поглиблення та розширення змісту підготовки майбутнього вихователя, а саме в блок вибіркових дисциплін було запропоновано ввести такі дисципліни як: «Спеціальна психологія», «Технології організації дистанційної освіти в ЗДО», «Технології організації пошуково-дослідницької діяльності дошкільників», «Розвиток творчості дітей дошкільного віку» та ін.

У ході обговорення було затверджено план методичної співпраці кафедри методик дошкільної та початкової освіти з зазначеними закладами дошкільної освіти.

Колектив кафедри висловлює свою вдячність Брояковській Н. М., Блакитній А. М., Зубалій А. О., Ружиній Н. В. та сподівається на подальшу співпрацю у підготовці майбутніх фахівців з дошкільної освіти.

Інформацію надала кандидат педаг. наук., доцент Нікітіна О. О.