• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

МОТИВАЦІЙНІ ПРИЧИНИ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ЯК ЗАСОБУ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ

 Світлана Деркач, Олена Хлівіцька

(м. Умань, Україна)

 Володіння англійською мовою в сучасному світі є вкрай необхідним. І це дійсно так, адже завдяки знанням англійської мови ми зможемо сприймати більше інформації, ніж інші, можемо спілкуватися з цікавими людьми та просто дивувати всіх своїми знаннями іноземної мови.

Як відомо, серед іноземних мов англійська мова посідає перше місце, і вже давно вийшла на міжнародний рівень як засіб міжкультурної кумунікації. На сьогоднішній день повсюди використовується англійська мова – бізнес, подорожі, наука, навчання, інтернет, фільми, тощо. Англійська об'єднує людей та допомагає отримувати знання з великих джерел інформації.

Багато уваги та цікавих результатів щодо вивчення англійської мови як засобу міжкультурної комунікації присвячено праці Колодько Т. де мова розглядається як засіб міжособистісної взаємодії в умо­вах багатонаціонального та полікультурного світового простору. На думку дослідниці, іноземна мова допомагає студен­там пізнавати духовне багатство іншого  народу, краще зрозуміти культуру сво­го народу, підвищує рівень їхньої осві­ти,    а тим самим адаптує до сучасного освітнього та наукового простору. Подібне бачення визначає Григоренко С.І. у своїй праці, що введення в процес викладання іноземної мови елементів країнознавства, зберігають інтерес до неї на протязі її вивчення [3].

Перегляд та вивчення наукових доробків щодо вивчення англійської мови зосереджує увагу на тому, що, аби розпочати навчання, необхідно точно знати основні мотиваційні причини чому потрібно і для чого вивчати англійську мову. Адже якщо визначити всі переваги володіння англійською мовою, то обов'язково з'явиться мотивація до навчання, і уроки будуть проходити набагато легше та цікавіше. Таким чином, можна виокремити та узагальнити 10 мотиваційних причин [1-2], які спонукають до вивчення англійської мови.

- Англійська – найпопулярніша мова у світі.

Понад 1,3 млрд людей розмовляють китайською, що робить цю мову незаперечним лідером. Однак англійська має набагато більше значення у світі. Якщо на китайській спілкуються тільки в КНР, то англійською говорить весь світ! Згідно з  статистикою, 196 країн світу офіційно визнали англійську другою мовою. Це мова дипломатії, бізнесу, науки та інших важливих сфер. Сьогодні 1,5 млрд людей вже знають англійську і приблизно 1 млрд починають вчити.

- Англійська мова відкриває набагато більше можливостей.

Вивчивши англійську, з'являється можливість спілкуватися з людьми по всьому світу. Туризм, кіно, мистецтво, наука, інтернет та інші сфери стають набагато ширшими і набувають нових фарб. Розмовляючи англійською, ми знайдемо набагато більше можливостей для власного розвитку та реалізації свого потенціалу. Адже з англійською відкривається весь світ!

- Цінність як працівника стає більшою в очах наймача.

Згідно зі статистикою, люди, які знають англійську отримують в середньому на 30% більше. Такі співробітники завжди представляють цінність для роботодавця, в якій би сфері діяльності не перебували.

Сьогодні англійська – це мова бізнесу. Якщо є мрія стати успішним підприємцем, отримати високооплачувану роботу, переїхати за кордон і бути відмінним фахівцем, тоді англійська – це щасливий квиток!

- Англійська відкриває доступ до найкращих університетів світу.

Варто знати, що найкращі коледжі та ВНЗ знаходяться в Британії, США, Канаді та Австралії. І щоб вчитися там, обов'язково необхідно знати англійську. Ну а переваги навчання в таких престижних університетах очевидні.

- Англійська – це доступ до кращої світової літератури.

Якщо полюбляєте читати і пізнавати щось нове кожен день, то можна не пояснювати, навіщо потрібно вчити англійську мову. Адже роботи найкращих і найвідоміших письменників насамперед переводяться на англійську.

Більш того, відкриєте для себе класичну літературу таких авторів, як Шекспір, Оруелл, Байрон, Джейн Остін, Хемінгуей та ін. Адже читання в оригіналі ніколи не зрівняється з перекладом.

- Вся медіа сфера побудована на англійській.

Кращі TV-передачі, розважальні програми, фільми та музика транслюються англійською мовою. Адже на Заході та в Європі шоу-бізнес розвивається з незапам'ятних часів. Крім того, знткне необхідність дивитися фільми з перекладом. Харизма акторів передається сильніше в оригінальному озвученні, а не в дубляжі. Ну і звичайно, музика. Набагато приємніше розуміти, про що співає артист. Ви здивуєтеся, наскільки змінюються пісні, коли відкриється сенс оригінального тексту.

- Англійська легка в освоєнні.

Англійський алфавіт набагато простіший, ніж в інших мовах. Тут немає малюнків, специфічних знаків і складних правил. Крім того, багато хто впевнений, що англійська істотно легша української мови. І можна легко переконатися в цьому на практиці.

- Спілкування з людьми зі всієї планети.

Вивчивши англійську, буде простіше знайти друга за інтересами. Якщо вас цікавлять різні сфери зайнятості, то ви з легкістю можете знайти друзів на спеціальних форумах та в соціальних мережах.

Якщо ви не знаєте, чому треба вчити англійську мову, то просто уявіть, скільки нових друзів і співрозмовників ви можете знайти у соціальних мережах. Навіть просте спілкування через Skype з людиною з іншої країни викликає багато нових емоцій.

- Англійська – це відмінне хобі.

Вивчати англійську можна нескінченно! Сленги, особливості мови, фразеологізми, дієслова та лексичні конструкції – все це робить англійську найрізноманітнішою мовою у світі.

Якщо вивчення мови стане для вас хобі, тоді у вас покращиться пам'ять, з'явиться нова мотивація, розшириться кругозір і словниковий запас. Тому коли задумуєтесь, чи вчити англійську, то знайте – навчання робить вас кращими.

- Вивчення англійської – це дуже веселий процес.

В мережі є безліч сайтів і ресурсів для навчання англійської мови в ігровій формі. Всього кілька хвилин в день, і через місяць словниковий запас збільшиться на 1000 слів. Вивчивши всього кілька нових правил, зможете навіть говорити на загальні теми. Щойно рівень підвищиться, можете вчитися разом з носіями мови з США, Англії, Канади, тощо. Для цього є маса ресурсів, а також популярні соціальні мережі. І це дійсно вражає! 

Англійська мова є рідною для 500 млн. людей в 12 країнах світу. Сьогодні приблизно 1,5 млрд. людей розмовляють англійською, 80% інформації, що зберігається на комп’ютерах у всьому світі, англомовна.

Отже, в сучасному світі з розвитком міжнародних та економічних зв'язків України,  англійська мова є справді необхідною в різних сферах зайнятості людини і вона стає рушійною силою соціально-економічного, науково-технічного та загально-культурного прогресу людства. Наша країна вже давно чітко визначила орієнтири на входження в освітній і науковий простір Європи, здійснює наполегливо та активно модернізацію освітньої діяльності, яка передбачає демократизацію та гуманізацію освіти та обов"язкове оволодіння студентами однією або двома іноземними мовами. 

Список літератури:

  1. Англійська для професійного зростання: Available at: http://ihlviv.com/29-prychyn-vyvchyty-anglijsku-movu/
  2. Артемчук Т. Про сучасні підходи до вивчення і викладення іноземної  мов // Рідна школа. - 2003. - № 9. - С. 47.
  3. Gardner R.C. Language Learning Motivation: The Student, the Teacher, and the Researcher. – Texas Papers in Foreign Language Education, 2004. – Р. 2-4.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись