• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

МОДУЛЬ ОБРОБКИ ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ EASYTESTS ДЛЯ СЕРВЕРУ MEDIAWIKI

Болілий Василь, Копотій Вікторія,Фоменко Катерина

(м. Кропивницький)

У Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка (ЦДПУ) успішно функціонує інформаційна інфраструктура, серед ресурсів якої вікі-сайт «Вікі-ЦДПУ» (http://wiki.kspu.kr.ua), що заснований на вільному програмному продукті MediaWiki, користується найбільшою популярністю [1]. Але для повноцінної системи управління навчанням Вікі-ЦДПУ не вистачає засобів для проведення тестування. Для розв’язання цієї проблеми деякими сторонніми розробниками були створені додаткові програмні модулі. У ЦДПУ провели дослідження і дібрали Extension Mediawiki Quizzer [2], який установили на новий вікі-сайт «Вікі Тести» (http://testing.kspu.kr.ua). Також до нового сайту долучили Extension IntraACL, що дозволив створити дві групи користувачів «Студент» та «Викладач». У «Вікі Тести» створювати та редагувати сторінки із тестами можуть виключно користувачі з групи «Викладач». Студенти переглядають тільки сторінку із тестом і обирають правильні відповіді.

 

Після апробації ресурсу «Вікі Тести» [1] виявили переваги Extension Mediawiki Quizzer: просто і швидко створювати тестові завдання; можливість добавляти до запитань і відповідей формули, малюнки, схеми; варіанти відповідей відображаються у випадковому порядку для кожного студента; результати тестування зберігаються після завершення виконання тесту; результати тестування експортуються в інші формати даних.

Однак, у MediawikiQuizzer є і недолік – можна створювати тільки один тип тестового завдання (множинний вибір із однією правильною відповіддю), що, звичайно, обмежує викладачів при формуванні тестів. Для виправлення цього дефекту виникла ідея розробити на базі MediawikiQuizzer власний програмний модуль для серверу MediaWiki для проведення тестування – EasyTests.

Метою даної роботи є представлення розробленого програмного модуля для проведення тестування EasyTests для серверу MediaWiki.

В основу програмного коду модуля EasyTests був покладений код MediawikiQuizzer, що є вільним програмним продуктом із відкритим кодом і розповсюджується за ліцензією GNU GPL.

Під час проектування до модуля EasyTests були висунуті такі вимоги:

  • бути сумісним із сучасними браузерами: Firefox, Chrome, Safari останніх версій та підтримувати мінімальну версією MediaWiki 1.26;
  • тестування може проводиться як на персональних комп’ютерах так і мобільних пристроях (планшетах, смартфонах тощо);
  • дозволяти користувачам створювати тестові завдання декількох типів у середовищі MediaWiki: тест з відкритою відповіддю, множинний вибір із однією правильною відповіддю, множинний вибір із декількома правильними відповідями;
  • підтримувати створення тестових завдань за допомогою вікі-розмітки;
  • бути стійким до збоїв, тобто, необхідно передбачити усі можливі сценарії помилок та розробити відповідні повідомлення користувачу з вказівками щодо його подальших дій.

У процесі аналізу програмного коду MediawikiQuizzer вирішили у новому модулі EasyTests залишити функцію updateQuiz($article, $text), яка займається безпосереднім збереженням об’єкта тесту в базу даних. А функцію парсингу вікі-розмітки parseQuiz2($html) замінити, бо у ній міститься близько 400 рядків недокументованого коду, що складався з так званого «for-if-else hell» (безліч вкладень оператора if-else у цикли for та у оператор if-else). Крім того, функція має блоки, які повторюються та уповільнюють обробку вікі-розмітки.

На відміну від MediawikiQuizzer EasyTests має підтримку української локалізації. Отже, тести можна задавати українською та англійською мовами.

Робота експериментального вікі-середовища з EasyTests апробується і хочеться уже відмітити такі переваги як простота та швидкість створення тестових завдань, а при необхідності, легкість копіювання завдань до іншого тесту. Новий сайт пропонує уже три типи тестових завдань: множинний вибір з однією правильною відповіддю, множинний вибір з декількома правильними відповідями та відкритий тест. У системі накопичується статистика проходження тестів. Можна роздрукувати тест на папері. Звичайно є і недоліки, а саме, не можна визначити час проведення тестування або обмежити часові межі роботи із тестом.

Сайт «Вікі-ЦДПУ» залишається відкритим проектом для нових ідей і сподіваємося, що і надалі буде удосконалюватися й розширюватися завдяки сумісним зусиллям викладачів і студентів ЦДПУ.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

  1. Болілий В.О. Засоби контролю навчальної діяльності студенті у Вікі-КДПУ / В.О. Болілий, В.В. Копотій // Наукові записки. – Випуск 12. – Серія: Проблеми методики фізико-математичної і технологічної освіти. Частина 2. – Кропивницький: РВВ ЦДПУ ім. В. Винниченка, 2017. –
    С. 3-11.
  2. Офіційна сторінка MediawikiQuizzer/ru [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://wiki.4intra.net/MediawikiQuizzer/ru

Коментарі   

# Людмила Суховірська 20.04.2018, 22:08
Дуже цікава доповідь! Авторами показані переваги Extension Mediawiki Quizzer. Можна швидко створювати тестові завдання, добавляючи до запитань і відповідей формули, малюнки, схеми, варіанти відповідей відображаються у випадковому порядку для кожного студента, результати тестування зберігаються після завершення виконання тесту; результати тестування експортуються в інші формати даних. Будемо використовувати в своїй практичній діяльності.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись