• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

ЗАСТОСУВАННЯ ПРОГРАМИ DISCORD В ДИСТАНЦІЙНОМУ НАВЧАННІ

Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Іван Рябець, Сергій Рябець

Дистанційна освіта є досить актуальною на сьогоднішній день та застосовує у своєму арсеналі значний перелік програмних продуктів (GoogleClassroom, Skype, Viber, Moodle, Zoom та ін.). Проте, уникнути проблем у її реалізації в сучасних умовах модернізації освіти в Україні виявилось неможливим [1]. Одним з принципово важливих питань при цьому є використання відповідних сервісів для навчання, їх опанування та впровадження в активне користування. Отже, метою дослідження даної роботи було з’ясування можливостей застосування сервісу Discord [2] для організації та проведення освітнього процесу у ЗВО та інших закладів освіти.

Для того, щоб почати роботу в програмі Discord необхідно, як і в інших сервісах, завантажити її на свій пристрій: ПК, Мас або телефон.

Далі - створити особистий обліковий запис, використовуючи адресу електронної пошти та ім'я. Наступний крок - створення «серверу Discord» - це власне місце, де відбувається спілкуватися наприклад, між суб’єктами навчання або спільнотами за вибором. При чому тут передбачена можливість персоналізувати сервер за допомогою текстових і голосових каналів, ботів. Почати розмову в голосовому каналі можна за допомогою «голосового каналу». Студенти чи викладач мають можливість бачити учасників в мережі, зможуть приєднатися в голосовому чи відеочаті (простий доступ). Discord дозволяє демонструвати екран іншим користувачам. Для цього достатньо натиснути лише одну кнопку, щоб викласти вміст на екрані (презентацію, відео тощо). Організувати своїх учасників можливо через налаштування права доступу учасників за допомогою ролей. Останні потрібні для призначити модераторів, старост або організації робочих груп для швидкого оповіщення всіх їхніх учасників. Крім того, в даній програмі є можливість абсолютно безкоштовно скористатися API Discord для створення власних функціоналів (додавання свого календаря, покращення налаштувань власного додатку в Discord, створення ботів, інтегрування системи облікових записів тощо). Велика кількість ботів та їх функцій допоможуть здійснювати контроль за всім, що відбувається на «сервері Discord». На свій сервер можна за кілька секунд додати бота з заданими властивостями та особистими функціями. Ботів є безліч як для користувача, так і офіційних, встановлюваних згідно власних уподобань. За допомогою функції «оверлей» можна бачити, не згортаючи програми, користувача, який в даний момент говорить. Передбачена зміна імені та кольору ніку на різних серверах, що дозволяє добре орієнтуватися в тому, з якого пристрою зараз триває трансляція. Досить зручним є й звернення в загальному чаті до конкретного учасника через знак @ і нік користувача.

В цілому, можливості програми Discord можна порівняти з відомою програмою Paint, інтерфейс якої до того простий, що з усім функціоналом можна розібратися досить легко та швидко.

Таким чином, можна констатувати наступні переваги та недоліки сервісу Discord [3]. До перших слід віднести безкоштовність, відсутність реклами, наявність відео зв'язку і демонстрації екрану, майже повна відсутність будь-яких обмежень функціоналу самої програми, пріоритетність розмови (унеможливлення сторонніх звуків), необмежене користування голосовим чатом та необмежена кількість учасників, зручний інтерфейс, низьке споживанням ресурсів ПК (ОЗУ і ресурсів ЦП). Також відмітимо значний функціонал «серверу Discord»: від регулювання гучності кожного користувача окремо й до розподілу прав і привілеїв у різних користувачів (ролей). Для початку зустрічі (аудіо, відео), чату, пари достатньо тільки повідомити про час і всі учасники зможуть самі приєднатись  відпадає потреба з розсилки запрошень. Серед недоліків можна зазначити не зручність використання програми через браузер, обмеженість на завантаження та передавання великих файлів, ймовірність збою при розмовах в голосових чатах за умови, що в користувача дуже малопотужний інтернет чи слабкий сигнал.

Висновки. Дослідження особливостей Discord як програми для для спілкування свідчить, що вона є однією з найкращих не тільки за функціоналом, але й за зручністю та простотою. Крім того, зазначений вище сервіс є досить популярним серед молоді. В порівнянні з іншими програмами створювати конференцію в Discord не потрібно, адже учасники без усіляких посилань можуть зайти в неї при настанні якоїсь події (пара, консультація, гра тощо). Досить важливим є можливості викладання інформації в текстових чатах, що зводить кількість використання інших чатів тільки до одного  в Discord. Також, для кожного викладача можна створити текстовий канал, в якому він буде надсилати завдання (і не тільки), при цьому текстовий канал будуть бачити тільки студенти, яким відкрито доступ.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. https://nus.org.ua/view/problemy-mozhlyvosti-dystantsijnogo-navchannya/.

  2. https://discord.com/.

  3. https://otzovik.com/reviews/discord-programma_dlya_windows/3/.

Коментарі   

# Худякова Вікторія 16.05.2021, 23:00
Дякую автору за цікаву статтю. Програма Discord тільки набирає обертів популярності і я впевнена, що вона полегшить навчання в дистанційному режимі.
# Ярослав Бобейко 13.05.2021, 22:28
Зручна у використанні програма, але навряд чи вона підійде для проведення пар
# Валерій Малчевський 13.05.2021, 22:07
Згоден із словами автора, але, на мою думку, пари в Discord будуть аж в наступному поколінні.
# Хомич Віталій 13.05.2021, 22:04
Дуже добре що автори обрали цю тему для складаня статті, адже головна зручність discord полягає в можливості створювати сервера, які будуть працювати постійно. Програма дозволяє створювати текстові та голосові канали. Якщо урок передбачає роботу в групах, то є можливість створити для кожної окремий канал на сервері. Презентацію і наочні матеріали можна показувати транслюючи свій екран або прикріплювати до основного чату.
# Світлана Буднікова 13.05.2021, 21:44
Дякую авторам за змістовну і інформативну статтю. Дуже цікаво, я ще не користувалася цією програмою, але прочитавши про неї із статті, дійшла висновку, що програма для використання дуже зручна, проста, і універсальна. Навіть хочется скоріше спробувати її у практичній діяльності.
# Каленчук Еліна 13.05.2021, 20:55
Протягом дистанційного навчання цього року стикнулася з цією програмою. На той час опановували Zoom (що не для всіх спочатку було легким). Виявилося, що Discord-ом вже досить успішно користуються наші учні (навіть нам вчителям радили нею користуватися на дистанційці). Тож не завжди вчителі є законодавцями нових тенденцій в освіті))
# Колісник Анастасія. 13.05.2021, 16:02
Колісник Анастасія. Данна стаття є корисною в освітньому процесі для педагогів, які знаходяться в пошуку сервісу для легкого і доступного викладу інформації. Сервіс Discord являється саме таким, тому його можна застосовувати для організації та проведення освітнього процесу в закладах освіти.
# Шершень Богдан 12.05.2021, 23:29
Було б непогано проводити пари в програмі Discord, адже вона організовує всі можливості для комунікації в одному місці.
# Колесніченко Юрій 12.05.2021, 13:22
Згоден з думкою автора про широкий функціонал даної програми, який може бути корисним при навчанні, але мобільна версія програми працює дуже погано, і має безліч багів та помилок, тому ця програма підійде далеко не всім.
# Лілія Лєвша 12.05.2021, 06:30
Лєвша Лілія.Вивчення і дослідження нових онлайн сервісів є досить актуальною темою.Тому дану програму Discord, спробую використати в навчальному процесі.
# Вергун Ігор 11.05.2021, 23:06
Як зазначив автор, програма Discord є популярною у молоді, адже вона має великий функціонал організації різного виду комунікації.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись