• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

СПІВВІДНОШЕННЯ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ У НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ: ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ

УДК 530.145

Садовий Микола

Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Анотація. У статті розглядається проблема невизначеності фізичних величин у ході проведення досліджень. Дається загальний підхід визначення поняття невизначеності, роль флуктуацій у їх виникненні. Розкривається еволюція ідей Л. де Бройля в частині ролі хвиль де Бройля та висунення поняття невизначеності координат та імпульсу Гейзенбергом, використання цього поняття в описі мікросвіту Шредінгером. Робиться висновок, що у квантовій фізиці, чим точніше дослідно визначається одна фізична величина, тим менш визначена друга, і ніякий експеримент не може привести до одночасного точного вимірювання обох динамічних величин. Це є об’єктивна властивість матерії. Л.С. Мандельштам та І.Є. Тамм вперше ввели поняття невизначеності енергії та часу , яка має відмінний фізичний зміст від невизначеності координат та імпульсу динамічної частинки . У збудженому стані атом чи ядро є нестабільними. Відповідно енергія збуджених рівнів не є строго визначеною і має певну ширину. Для нестаціонарного стану замкнутої системи встановлене співвідношення було підтверджене експериментально. В цьому випадку t – час характерний час зміни середнього значення в системі.

Ключові слова: невизначеність, координата, імпульс, ядро, атом, хвильове число.

Детальніше

Коментарі   

# Левченко Л.О. 22.04.2018, 23:19
Автор підняв актуальні питання. Стаття цікава
# Александр Печерський 22.04.2018, 20:36
Прочитавши статтю, вияснив для себе декілька речей. А саме, у квантові системі неможливо точно визначити енергію. Її
можна визначити лише з певною ймовірністю, що відповідає закону збереження енергії у квантовій механіці. А також що, у квантомеханічні й системі принцип відповідності втрачає зміст.
# Олена Трифонова 20.04.2018, 23:50
Стаття цікава і змістовна. Підтримую думку автора про необхідність більш ретельно дослідження історичних аспектів становлення окремих фізичних понять, законів, закономірностей тощо.
# Людмила Суховірська 20.04.2018, 21:43
Стаття цікава! Ґрунтовно розкрито поняття невизначеності, роль флуктуацій у їх виникненні. Дякую!
# Василий Краснов 19.04.2018, 17:34
Уважно перечитав статтю, однак не зрозумів, що автор має на увазі, пишучи на с. 6: "Вони вперше ввели поняття невизначеності енергії ∆ E та часу t , яка має відмінний фізичний зміст
від невизначеності координат та імпульсу динамічної частинки ∆ Et ħ". Або це збій перекидання з doc у pdf? На жаль, на с.7 - те ж...
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись