• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

ОСОБЛИВОСТІ УТРИМАННЯ ПАУКІВ-ПТАХОЇДІВ

Терещенко О. Ю.

магістрантка природничо-гкографічного факультету

Центральноукраїнський державний педагогічний

університет імені Володимира Винниченка

м. Кропивницький, Україна

 

Ще у давні часи люди любили заводити собі домашніх тварин. Вибір улюбленця на сьогоднішній день дуже різноманітний. Деякі люди надають перевагу котам, собакам, шиншилам або рибкам. Але є люди які полюбляють екзотику, тому свого домашнього улюбленця вони обирають з скорпіонів, змій або ж павуків. Відношення людини до них завжди було доволі невизначеним. В різних легендах і міфах павуки фігурують то як незаперечний доказ успіху, то як фатальний знак невдачі. Як доглядати за звичайними тварини, напевно, знають всі, а от як доглядати за екзотичними виникає багато питань. Для утримання в домашніх або лабораторних умовах найкраще підходять павуки-птахоїди. Їх прийнято вважати найбільш великим павуками на Землі, і до них відносять більше 1500 видів, які в свою чергу діляться на 9 сімейств. Живуть в природних умовах такі павуки в південних і теплих країнах. Виходячи з усього вище зазначеного, можна переконатися, що тема даного дослідження є актуальною [1].

 

Мета роботи: Вивчення різноманості павуків та особливостей утримання павуків-птахоїдів.

Завдання роботи. Реалізація мети дослідження передбачала необхідність виконання таких завдань:

  1. Ознайомитися з різноманітністю павуків-птахоїдів.
  2. Зясувати оптимальні біотичні і абіотичні умови які необхідні для утримання павука-птахоїда в домашніх та лабораторних умовах.

3.Визначити як впливає інтенсивність годівлі на вагу павука та на кількість линьок.

Об'єкт дослідження – павук-птахоїд Brachypelma klaasi Schmidt & Krause, 1994 і Brachypelma albopilosum Valerio, 1980.

Предмет дослідження  - умови утримання і різноманітність павуків.

Методи дослідження. В основу досліджень було покладено метод спостереження за павуками-птахоїдами. Регулярність досліджень давала змогу визначити зміну таких показників: маси тіла, довжини тіла та довжини лапок. Обрахунки проводилися двічі на тиждень після годування. Також був використаний метод експеременту. Цей метод розкривався у простежуванні зміни маси тіла від інтенсивності годівлі. Метод порівняння базувався на аналізі кінцевої маси і початкової.

Під час дослідження було підтверджено, що павуків можна дресирувати. Якщо їх постійно брати на руки, то пізніше вони самі йтимуть, адже вони можуть впізнавати свого господаря за запахом, кольором одягу. Павуки дуже музичні тварини, вони сприймають музику і можуть перебирати лапками в такт. Було прослідковано, що для підстилки в тераріум павук надає перевагу кокосовому субстрату аніж садовій землі. Для кращої життєдіяльності субстрат потрібно іноді змочувати водою тоді павуки стають більш активнішими. Додаткового світла вони не потребують, тому це економічно вигідно. Також не менш важливий елементом в утриманні є устаткування тераріуму. Оскільки дані види наземні, то для них не потрібно створювати ніяких схованок. Для декору можна використати половинку кокоса на яку він може вільно вилазити і сидіти [2].

Насправді ці вихованці не примхливі в плані годування, так як, по-перше, поїдають абсолютно будь-яку живність, яка буде менше їх за розмірами, по-друге, вони не потребують частого годування. Вони можуть не їсти близько року, якщо тільки у них буде постійно в наявності вода. Павук виду В. albopilosum менший, тому його годування відбувається два рази на тиждень. А годування павука В. klaasi проводиться раз на тиджень через те що це доросліша особа. Найпростішим кормом яким їх можна годувати це таргани мадагаскарські чи мармурові, або опариші. Але перед линькою може зникати апетит, не потрібно панікувати, що павук не їсть. Просто потрібно забрати живу їжу з тераріуму, щоб вона не нашкодила хижаку [3, 4]

Висновки: Павуки - це практично ідеальні вихованці: годування нечасте, прибирати, по суті, за ними не потрібно, сторонніх запахів немає, а місце утримання займає вкрай мало місця. Це цілком прийнятний варіант для зайнятих людей, які бажають мати вихованця, але не мають можливості приділяти йому багато часу.

 

Список використаних джерел:

  1. Стерри П. Пауки. Мир животных / П. Стерри. – Сингапур: Белфакс, 1996. – 73 с.
  2. Все о содержании пауков в домашних условиях [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://beetlestop.ru/soderzhanie-paukov-doma/
  3. Содержание пауков-птицеедов Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://mirpaukov.ru/soderzhanie-paukov/
  4. Содержание и разведение пауков-птицеедов в домашних условиях Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://biomelab.ru/soderzhanie-i-razvedenie-paukov-pticeedov-v-domashnix-usloviyax/

Коментарі   

# Олена Володимирівна 22.03.2018, 15:03
Який жах: чому це наш рідний український "павук" став "пауком"?
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись