• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

РОДЮЧІСТЬ ҐРУНТІВ ТА ВІДКРИТТЯ РИНКУ ЗЕМЕЛЬ В УКРАЇНІ

Рощик Т.І., Гелевера О.Ф.

Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Постановка та обґрунтування актуальності проблеми. На території України населення з давніх часів займалося сільським господарством, тому землі багато сотень років перебувають у майже безперервному обробітку, а неправильне їх використання призводить до деградації ґрунтового покриву та зменшенню вмісту гумусу.

Через гонитву за максимальними показниками врожаїв, порушення правил агротехніки, застосування важких сільськогосподарських машин, неправильну меліорацію, перевипас худоби можна спостерігати значні втрати родючих ґрунтів на планеті загалом та території України зокрема. Вченими було встановлено, що для створення ґрунтового шару потужністю 18 см природі потрібно пересічно від 1400 до 7000 років, а людина здатна виснажити, знищити шар ґрунту такої товщини за один-два сезони.

Детальніше

Коментарі   

# Максим 25.05.2020, 14:20
Надзвичайно змістовна та актуальна наукова стаття. Чітко і якісно викладена інформація стосовно родючості ґрунтів, проблем їх надмірного використання та існуючі серйозні проблеми з вікриттям ринку земель в Україні. Авторами було проаналізовано, що за останні роки внаслідок нераціонального землекористуван ня, екстенсивного сільського господарства багаті на гумус українські чорноземи втратили свої властивості, і в кожній природній зоні суттєво зменшився вміст гумусу в ґрунтах, що свідчить про нагальну потребу зайнятися якісним регулюванням та контролем землекористуван ня в Україні.
Також в даній роботі автори звернули увагу на існуючі серйозні проблеми, які стоять на перешкоді відкриттю ринку земель в Україні, виходячи з яких можна зробити висновок, що наша країна в даний момент абсолютно не готова вирішувати це питання, так як є цілий каскад проблем, якими потрібно зайнятися першочергово перед прийняттям такого важливого та комплексного рішення, як відкриття ринку землі в Україні.
Бажаю авторам успіхів у подальшому вивченні цього питання, та в їх наступних наукових роботах.
# Максим 25.05.2020, 14:11
Надзвичайно змістовна та актуальна наукова стаття. Чітко і якісно викладена інформація стосовно родючості ґрунтів, проблем їх надмірного використання та існуючі серйозні проблеми з вікриттям ринку земель в Україні. Автором було проаналізовано, що за останні роки внаслідок нераціонального землекористуван ня, екстенсивного сільського господарства багаті на гумус українські чорноземи втратили свої властивості, і в кожній природній зоні суттєво зменшився вміст гумусу в ґрунтах, що свідчить про нагальну потребу зайнятися якісним регулюванням та контролем землекористуван ня в Україні.
Також в даній роботі автор звернув увагу на існуючі серйозні проблеми, які стоять на перешкоді відкриттю ринку земель в Україні, виходячи з яких можна зробити висновок, що наша країна в даний момент абсолютно не готова вирішувати це питання, так як є цілий каскад проблем, якими потрібно зайнятися першочергово перед прийняттям такого важливого та комплексного рішення, як відкриття ринку землі в Україні.
Бажаю автору успіхів у подальшому вивченні цього питання, та в його наступних наукових роботах.
# Валентин Вовк 15.04.2020, 11:21
Напевне, одна з найбільш актуальних проблем для України розглядається авторами статті. Відкриття ринку землі без науково-обгрунт ованої оцінки її вартості, без завершеного кадастру наштовхує на думки про катастрофу. Проведений ґрунтовний аналіз засвідчує поспішність у прийнятті рішення про ринок землі у даних умовах. Бажаю успіхів авторам у подальших дослідженням даної проблеми.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись