• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

СТАНОВЛЕННЯ ПОНЯТТЯ ГУМАНІЗМ ТА ЙОГО ПРОЯВ У ДІЯЛЬНОСТІ ІГОРЯ ТАММА

Євгеній Проценко, Микола Садовий

Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Анотація. Стаття присвячена дослідженню становлення поняття гуманізму та прояв його у поглядах та діяльності лауреата Нобелівської премії в галузі фізики, делегата першого Всеросійського з’їзду Рад, фундатора профспілок та позашкільної освіти (1917-1920) на Єлисаветградщині, нашого земляка Ігоря Євгеновича Тамма.

У статті уточнено поняття наукового та гуманістичного світогляду в епоху кризисних перетворень. Звернуто увагу на становлення поняття гуманізму та визначення окремих його характеристик на прикладі гуманістичного світогляду видатного вченого та громадського діяча Ігоря Євгеновича Тамма, що дає можливість окреслити спосіб практичної систематизації властивостей поняття гуманізм, гуманістична культура особистості, що сприяє виробленню методики формування таких якостей як: прагнення до знань, наполегливість, правдивість, принциповість, турбота про людей, комунікабельність, наукова ініціатива, самостійність мислення, повагу до думки колег, уміння поважати в людині особистість, уміння вселяти людям віру у власні сили та можливості.

Ключові слова: гуманізм, І. Є. Тамм, гуманістичні погляди.

Детальніше

Коментарі   

# Євгеній 21.04.2017, 23:36
автори дійсно праві бо не знаючи минулого не можна збудувати майбутнє...
# Теперенко.О 21.04.2017, 16:39
Дякую,за статтю.Поняття "гуманізм" є дуже актуальним зараз.Мало хто,з сучасного покоління,розум іють це. І добре,що є де черпати знання,вчитися на прикладах.І доказ цьому є, приклад гуманістичного
світогляду Ігоря Євгеновича Тамма.І це дуже добре,коли ми вчимося,за книгами,таких видатних людей.
# Тетяна 21.04.2017, 09:25
Дякую за статтю. Гарно опрацьований матеріал. Спочатку історичні відомості "налякали", що матеріал буде "сухим", але потім - шикарна подача матеріалу. Видно, що провелася робота, продумано, логічно. Успіхів у науковій діяльності!
# Олена Харцієва 21.04.2017, 09:03
Елементи біографії Тамма - це зрозуміло, хоча й нічого нового; але мета статті - це одне, а реальне наповнення - це зовсім інше...
# Світлана Стадніченко 21.04.2017, 00:05
Стаття актуальна і пронизлива!!!! Авторам вдалося знайти цікаві факти з життя видатної особистості, яка гідно пройшла свій життєвий шлях. Стаття надихає до роздумів, у тому числі і про відносини між людьми у нинішній час. У роботі вдало описано гуманістичний світогляд І.Тамма.
# Владислав Грищенко 20.04.2017, 14:30
У статті чітно вислітлене поняття гуманізм.
І вдало наведений приклад гуманістичного світогляду видатного вченого та громадського діяча Ігоря
Євгеновича Тамма
# Владислав Грищенко 20.04.2017, 14:27
У статті чітко визначене поняття гуманізм.
І вдало наведений приклад гуманістичного світогляду видатного вченого та громадського діяча Ігоря
Євгеновича Тамма.
# Віталій Озірний 20.04.2017, 13:49
досить цікава стаття.
# Тетяна 20.04.2017, 12:09
Дякую за статтю. Приємно читати про земляків. Детальна інформація, широко, цікаво! Трішки нудновато здалося на початку (заглиблення в історію), але потім враження змінилося, коли дочитала до дійсно цікавого матеріалу, вартого уваги. Є помилки, але все-таки враження від статті позитивне - гарний матеріал, добре опрацьований. Успіхів на науковій ниві!
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись