• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

ХУДОЖНЯ ОБРОБКА МЕТАЛУ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ДИЗАЙНУ

Тетяна  Гуменюк, Олег  Котляренко

Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова (Київ)

Анотація. У статті представлені результати дослідження дизайнерської творчості і творчого мислення, художньої творчості та дизайну у філософському аспекті, сутності дизайнерського мислення та його специфіки. Водночас вказано на недостатність вивчення теоретичних та практичних основ розвитку дизайнерського мислення та формування дизайнерських умінь і навичок у процесі виробничого навчання майбутніх педагогів-дизайнерів.

Визначено, що навчання дизайну – це, перш за все, творча діяльність, при цьому підготовка майбутніх педагогів-дизайнерів до професійної діяльності ґрунтується на власній творчій діяльності студентів. Вихідним у творчості педагога-дизайнера є специфіка матеріалів, що використовуються, закономірності формоутворення, способи їх художньої обробки.

Запропоновано зміст курсу «Художня обробка металу» – частини навчальної дисципліни «Виробниче навчання». де передбачено формування умінь та навичок художньої обробки різних матеріалів.

Ключові слова: художня обробка матеріалів, художня обробка металу, фахівці з дизайну, педагоги-дизайнери, професійна освіта, дизайнерське мислення, художня творчість.

Детальніше

Коментарі   

# Сергій Рябець 18.04.2017, 16:08
Стаття залишає приємне враження, перш за все постановкою мета та широтою завдань, що охоплюють автори у даному дослідженні. Як на мене, то бажано було б виділити час і на кілька лекцій, а не виділяти тільки лабораторні (чому непарна кількість годин - 51 год.?). "Виробниче навчання" за логікою речей - нормативна дисципліна, а її складова "Худ.обр.мет" вказана як варіативна? Цікаво також узнати чим відрізняється розглядувана програма від аналогічної, вказаної і розробленої автором у [2] джерелі.
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись