• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Тиждень факультету математики, природничих наук та технологій. День третій – 17 квітня. День творчості/ Прояви себе

Тиждень факультету математики, природничих наук та технологій. День третій – 17 квітня. День творчості/ Прояви себе

Продовжила роботу творча виставка.

Майстер-клас "Основи скелелазіння"

На майстер-класі з основ скелелазіння кожен мав змогу вивчити базове спорядження, найважливіші аспекти безпеки та основи скелелазіння, що включали в себе лазіння з верхнім страхуванням та боулдеринг.

Скалодром є чудовим засобом для виховання віри в себе та власні сили. Дуже приємно знати, що у тебе вийшло і що все завдяки зусиллям, які були докладені. Домагаючись все нових і нових висот, розпочинаєш все більше вірити в себе, а це дуже важливо. Тренінг проводила доцент кафедри природничих наук і методик їхнього навчання Антоніна Зарубіна. До проведення також залучали тренера з обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді Зарубіна С.В.

Інтерактивна онлайн-лекція «Мода. Печворк. Спорт.» Лектор Ольга Авдєєва

5У межах тижня факультету була проведена гостьова лекція відомої майстрині клаптикового шиття Ольги Авдєєвої з міста Дніпра. У співпраці з в.о. завідувача кафедри інформатики, програмування, штучного інтелекту та технологічної освіти, професором Людмилою Чистяковою, була представлена цікава тема: «Мода. Печворк. Спорт». Захоплива розповідь про такі різні поняття, але об’єднані однією темою, зацікавили та викликали активну дискусію студентів та освітян з різних куточків України. Окрім студентів та викладачів факультету математики, природничих наук та технологій, до заходу доєдналися студенти, викладачі та вчителі різних освітніх закладів:

  • кафедри теорії і методики технологічної освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка;
  • кафедри образотворчого мистецтва Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка;
  • ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», факультет початкової, технологічної та професійної освіти, м. Слов’янськ/ м. Дніпро;
  • Слов'янський педагогічний ліцей Слов'янської міської ради Донецької області;
  • Шандриголівський ліцей Лиманської міської ради Краматорського району Донецької області;
  • Миколаївський заклад загальної середньої освіти I-III ступенів №1 Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області;
  • Комунальний заклад "Святогірський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Святогірської міської ради Краматорського району Донецької області";
  • Володимирівська гімназія Наталинське ОТГ Красноградський район, Харківська обл.;
  • Слов'янський ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 18;
  • Оржицька дитяча мистецька школа імені Діани Петриненко та інших закладів освіти.

До уваги присутніх було представлено мандрівку часом: від 60-х років ХХ ст. до сьогодні – модні тенденції створення одягу з використанням технології печворк із прив’язкою до світових чемпіонатів з футболу.

Надзвичайно цікавою стала розповідь про колекцію «Мондріан» неперевершеного французького кутюр’є Ів Сен Лорана, що вперше була представлена на показі осінь-зима 1965-1966 років. Шість суконь А-образного крою (або крою в вигляді трапеції) з вовни без коміра та рукавів, створені за принципом зшивання окремих деталей з використанням техніки клаптикового шиття. Моделі з цієї колекції модельєр розробив,  надихаючись роботами нідерландського художника-абстракціоніста Піта Мондріана, зокрема, картиною «Композиція N3 з червоним, жовтим, синім».

Ольга Авдєєва показала власні роботи, розповіла, що її надихає у творчості, які особливості має власний стиль шиття і до чого треба прагнути, щоб довести рівень майстерності до високого результату. Адже печворк в Україні – доволі молоде мистецтво, яке активно розвивається останні тридцять років, проте голосно заявляє про себе на світових мистецьких платформах. Нині роботи українських майстрів експонуються на світових виставках в Америці та Європі, зокрема, роботи Ольги Авдєєвої, Людмили Чистякової подорожують світом.

Лекція показала багатогранність мистецтва клаптикового шиття, надихнула на вивчення та залучення молоді до опанування цієї технології. Адже клаптики – доступний матеріал, який «підкорюється» рукам і менших, і старших, є основою для розвитку екологічної компетентності, оскільки вторинне використання тканини зменшує негативний вплив на довкілля.

Дискусія, що стала продовженням лекції, показала, що тема є досить актуальною та потребує дослідження в різних напрямках, доступна до впровадженні в освітній процес.

6

7

Презентація конкурсу «Палітра талантів»

Завідувачка секції технологічної та професійної освіти презентувала початок конкурсу «Палітра талантів», та запросила усіх взяти участь та поширити інформацію.

8

9

10

Змагання «Хто зверху

Хто зверху? Епічна битва хлопців та дівчат! На ФМПНТ відбулася гра, де хлопці та дівчата змагалися за звання найкращих.

11

За учасників та учасниць активно вболівали не тільки студенти, а й викладачі. Особливо запам'яталися глядачам такі моменти:

Раунд "Збери літери": де команди змагалися у складанні з літер відповідей на питання;

Музичний раунд "5 слів": команди повинні були вгадати пісню, відкриваючи лише 5 слів з її тексту;

Фінальний раунд "Пантоміма": де учасникам довелося пояснювати слова за допомогою жестів;

І, нарешті, кульмінаційний момент! З рахунком 31-25 перемогу здобула команда дівчат! На завершення, усі учасники гри отримали солодкі подарунки.

Турнір з волейболу

На факультеті математики природничих наук та технологій в рамках тижня факультету 17 квітня було проведено спортивні змагання з волейболу. В змаганнях взяло учать три команди: Dream team, Пончики, Libero. Перше місце здобула команда Libero. За друге та третє місце була запекла боротьба, так як команди набрали однакову кількість очок, вони змагалися в додатковій партії за місця. Результат партії показав, що Друге місце занята команда Dream Team. Третє місце − Пончики.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись