• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Круглий стіл до 38-ої річниці Чорнобильської катастрофи на факультеті математики, природничих наук та технологій

Круглий стіл до 38-ої річниці Чорнобильської катастрофи на факультеті математики, природничих наук та технологій

Викладачі та студенти факультету математики, природничих наук та технологій 25 квітня 2024 року взяли участь у проведенні Круглого столу до 38-ої річниці Чорнобильської катастрофи та вшануванні подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

На захід були запрошені представники Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності ГУДСНС України в Кіровоградської області, зокрема викладач цього центру Юрій МУКОНІН.

Доповіді для обговорення презентували: в.о. декана факультету математики, природничих наук та технологій, доцент кафедри інформатики, програмування, штучного інтелекту та технологічної освіти Андрій ТКАЧУК на тему «Аварія на Чорнобильській АЕС – причини, наслідки та їх ліквідація. Загрози й перспективи розвитку атомної енергетики в Україні та світі», доцент кафедри природничих наук і методик їхнього навчання Ганна АРКУШИНА на тему «Медико-біологічні наслідки впливу іонізуючого випромінювання на живі організми» та Юрій МУКОНІН на тему «Заходи радіаційного захисту населення і територій».

Андрій Іванович розповів присутнім про основні небезпеки, причини та наслідки радіаційних аварій, навів приклади наслідків радіаційних аварій, якы трапилися в світі, зокрема й аварію на Чорнобильській АЕС.

Ганна Феліксівна пояснила основні наслідки для органів та систем живих організмів, які спричиняє іонізуюче випромінювання: захворювання та генетичні мутації. Доповідачка навела приклади міжнародних спостережень та досліджень впливу таких аварій на живі організми.

Юрій Васильович зупинився на питаннях радіаційної розвідки, правилах поведінки під час загрози та/або радіаційної аварії, приладах радіаційної розвідки та контролю, а також засобах індивідуального захисту.

Присутні мали можливість задавати запитання та отримувати кваліфіковані відповіді стосовно Чорнобильської катастрофи й інших радіаційних аварій, й навіть загроз застосування ядерної зброї масового ураження.

Такі спільні заходи дають можливість молодому поколінню зрозуміти причини і наслідки таких катастрофічних подій, знати основні алгоритми дій у небезпечних ситуаціях, правильно та вчасно використовувати засоби індивідуального захисту тощо.

Дякуємо доповідачам та сподіваємося на подальшу співпрацю.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись