pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Студентка мистецького факультету – переможниця Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

Студентка мистецького факультету – переможниця Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

Вітаємо Ніконову Крістіну, студентку художньо-графічного відділення мистецького факультету (IV курс, група МР17Б, спеціальність «023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація»), яка посіла ІІІ місце у другому етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей «Дизайн. Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація». Конкурс відбувся 8 квітня 2021 року в Київському національному університеті технологій та дизайну.

 Крістіна подала до участі дослідження за темою «Символічна реальність у творчості Федора Лагно – сучасного художника Кіровоградщини» (наук. керівник: к. мист., доц. О. І. Кириченко). Студенти художньо-графічного відділення щорічно беруть участь у цьому конкурсі й неодноразово ставали переможцями.

2020–2021 навчального року на конкурс надійшли дослідження 53 студентів із закладів вищої освіти України, з-поміж яких було відібрано 14 найкращих наукових робіт. У сучасних карантинних умовах підсумкова конференція відбулася в дистанційному режимі. Географічно були представлені всі регіони України, які здійснюють підготовку художників, дизайнерів, реставраторів.

Робота Крістіни Ніконової присвячена виявленню особливостей абстрактного живопису та книжкової ілюстрації у творчості художника Федора Лагно, двічі лауреата обласної художньої премії ім. О. О. Осмьоркіна. Перше знайомство студентки з творчістю митця відбулося під час участі в регіональній науково-практичній конференції «Мистецтвознавчі читання-2020» (26.11.2020): «Абстракції в творчості художників-земляків» (до 128-ї річниці з дня народження О. О. Осмьоркіна), яка традиційно відбулася у Художньо-меморіальному музеї О. О. Осмьоркіна. Крістіна виступила тут з доповіддю «Істина в абстракції: символічна творчість Федора Лагно», яка презентована на сайті музею (https://www.osmerkinmuseum.kr.ua/apub/ach2020-06.pdf).

Зацікавленість самобутньою манерою створення художником живописних композицій привела до більш поглибленого вивчення природи абстрактного мистецтва та прийомів символізації реальності за допомогою абстракції сучасним художником Кіровоградщини. Всеукраїнський конкурс постійно демонструє наукову і творчу активність українських студентів, а участь у таких змаганнях студентів ЦДПУ ім. В. Винниченка, а тим більше перемога, засвідчує високій рівень наукової діяльності кафедри образотворчого мистецтва та дизайну і серйозну професійну підготовку, яка ведеться кафедрою.

Бажаємо Крістіні Ніконовій подальших успіхів і нових звершень!

О. І. Кириченко, к. мист., доцент
кафедри образотворчого мистецтва та дизайну