pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Студенти університету взяли участь у «Мистецтвознавчих читаннях-2018»

Студенти університету взяли участь у «Мистецтвознавчих читаннях-2018»

23 листопада 2018 року уже всьоме в Художньо-меморіальному музеї О.О. Осмьоркіна відбулись традиційні «Мистецтвознавчі читання» з нагоди дати народження Олександра Осмьоркіна. У цьому році вони були присвячені 80-річчю Національної Спілки художників України. У науково-практичній конференції взяли участь студенти і викладачі художньо-графічного відділення ЦДПУ ім. В. Винниченка, Кіровоградського будівельного коледжу та Кіровоградського музичного коледжу.

Зокрема, в залах музею з доповідями на тему «Знакові постаті Кіровоградщини в сучасному українському образотворчому мистецтві» виступили 20 студентів ІІІ-VI курсів художньо-графічного відділення: Дашенко Ольга, Пасюга Альона, Кравченко Світлана, Балах Дарія, Русіна Аліна, Кошарова Юлія, Слющенко Вікторія, Лактіна Карина, Ткаченко Роман, Костюк Дарія, Цепа Тетяна, Вишняк Анна, Повалій Кристина, Терновенко Марина, Савочка Людмила, Безпала Марина, Яценко Анастасія та інші (наукові керівники – кандидат мистецтвознавства, доцент О.І. Кириченко, кандидат педагогічних наук, старший викладач Ю.М. Малежик, старший викладач Л.О. Кулініч).

Змістовні доповіді студентів були присвячені виявленню особливостей творчості окремих майстрів міста Кропивницького, серед яких В.М. Давидов, А.В. Хворост, Г. Гнатюк, С. і А. Шаповалови, М.В. та А.М. Надєждіни, А.Янєв, Ф. Полонський, В. Кир’янов. Деякі студенти не обмежували себе лише літературними джерелами та Інтернет-ресурсами, вони спілкувались з художниками, брали в них інтерв’ю, шукали матеріали у фондах і архівах музеїв та визначали специфічні риси творчості майстрів уже на основі індивідуальності творця (таку працю зробили Аліса Русіна, Юлія Кошарова, Карина Лактіна, Марина Безпала, Людмила Савочка). В окремих дослідженнях студенти шукали паралелі між класичним та сучасним мистецтвом, зокрема порівнювали художньо-естетичні відкриття наших земляків, що здобули визнання за межами України, І. Похитонова, Дж. Венгера, А. Канівського з доробками місцевих художників у сфері пейзажу, сценографії та книжкової ілюстрації (такими були доповіді Романа Ткаченка, Тетяни Цепи, Дарії Костюк). Оригінальними та цікавими опинилися дослідження Ольги Дашенко («Образи античної міфології в живописі та графіці художників Кіровоградщини») та Світлани Кравченко («Україна очима художників Кіровоградщини»), в яких студентки глибоко проаналізували тематичну складову у творчості сучасних художників в окремому ракурсі і показали здатність збирати, узагальнювати, порівнювати та систематизувати досліджуваний матеріал.

Наприкінці конференції науковий співпрацівник художньо-меморіального музею А.М. Надеждін підкреслив, що з кожним наступним роком на «Мистецтвознавчих читаннях» відчувається зростання якості науково-дослідницької діяльності студентів, які беруть участь у конференції вже не першій рік, в той самий час дебютанти показали здатність до самостійної наукової роботи, проявили зацікавленість та небайдужість до теми конференції.

В цілому теми доповідей і презентації, що підготували студенти, відрізнялись високим рівнем науковості, якістю підбору матеріалів, естетичним смаком в оформленні. Було продемонстровано різноманітність інтересів і вміння узагальнювати матеріал, що досліджується. Особливо корисним стало широке ознайомлення студентів з творчістю художників Кіровоградщини та тих майстрів, які походять з нашого міста.

Як завжди, кращі доповіді-презентації будуть розміщені на сайті художньо-меморіального музею О.О. Осмьоркіна: www.osmerkinmuseum.kr.ua.

О.І.Кириченко, кандидат мистецтвознавства,
доцент кафедри образотворчого мистецтва та дизайну

Інформацію надано мистецьким факультетом