pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Виробнича практика «Психологічна служба в установах та організаціях»

Виробнича практика «Психологічна служба в установах та організаціях»

Завершилась виробнича практика «Психологічна служба в установах та організаціях» у студентів другого (магістерського) рівня освіти заочної форми навчання спеціальності 053 «Психологія» (метод. керівники від ЦДУ імені Володимира Винниченка канд. психол. наук, доц. Горська Г.О., канд. психол. наук, доц. Радул І. Г., груп. керівник канд. психол. наук, доц. Близнюкова О.М.). Магістранти вже працюють практичними психологами в закладах освіти Кіровоградської та Київської області та продемонстрували високий рівень професіоналізму, впроваджуючи найефективніші методи психологічної допомоги.

Проведення груп психологічного розвантаження сприяло збереженню ментального здоров’я, покращенню загального психічного стану, профілактиці емоційного виснаження у дітей та вчителів (ліцей «Максимум» Кропивницької міської ради, психологиня Мирза М.Ю.). Також практичним психологом та фасилітатором проєкту «Save the Children» Мирзою М.Ю. проведено ряд заходів для дітей різного віку з метою надання психосоціальної підтримки у Бобринецькій, Компаніївській та Олександрівській громадах.

Арттерапія стала не лише креативним виразом, але й ефективним інструментом для розвитку емпатії, сензитивності, емоційного інтелекту. В рамках Дня ментального здоров’я практичним психологом та соціальним педагогом проведено терапевтичну годину з дітьми Володимирської філії Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (психологиня Компанієць О.Г.), де діти використовували елементи арттерапевтичних технік та виконували креативні психологічні вправи з фарбами та пластиліном, створювали ланцюжок здоров’я.

Під час виробничої практики магістранти проводили міні-тренінги з розвитку комунікативних навичок, методів вирішення конфліктних ситуацій, спрямованих на покращення міжособистісних відносин для дітей 8-9 років, а також проводили вправи широкого спектру застосування (Білоцерківська гімназія – початкова школа №13, психологиня Кутішевська Д.Р.).

В Новопразькому ліцеї №2 магістранткою-психологінею П’ятник А.С. був проведений захід «Зупинимо булінг разом!», де учні 6-7 класів ознайомилися з поняттям булінгу та кібербулінгу, вчилися розпізнавати види булінгу та формувати навички відповідальної поведінки, емпатійного реагування, підтримки інших, вчилися висловлювати власну думку за допомогою «Я-висловлювання», була проведена «Акція теплих слів».

Результати виробничої практики свідчать про важливий внесок молодих спеціалістів у розвиток психосоціальної сфери навчальних закладів та спільноти. Завдяки впровадженим ініціативам магістранти ЦДУ імені Володимира Винниченка стали активними учасниками позитивних змін у психологічному кліматі освітнього середовища.

Інформацію підготувала кандидат психологічних наук, доцент Близнюкова О.М.