• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Учні ліцею

Учні ліцею "Науковий" проводять астрономічні спостереження в лабораторіях факультету

7 листопада 2023 учні 11 фізико-математичного класу КЗ «Ліцей "Науковий" Кропивницької міської ради» навчались проводити астрономічні спостереження за допомогою приладів, зібраних у Лабораторії методики навчання астрономії та Відділі астрономії, оптики і квантової фізики факультетського Музею історії техніки.

Перша частина екскурсії була присвячена вивченню приладів спостереження за добовим рухом Сонця.

Гно́мон (від грец. γνώμων — той, хто знає) — давній астрономічний інструмент для спостереження за добовим рухом Сонця, історія використання якого нараховує декілька тисяч років, починаючись від давнього Вавилону (фото 1). Головним елементом гномона є вертикальний стержень, що відкидає тінь на горизонтальний майданчик. Система концентричних кіл дозволяє за рухом тіні визначати зміну висоти над горизонтом і азимуту Сонця, а також фіксувати момент настання полудня (найвищого положення Сонця над горизонтом).

f1

Фото 1

Аналогом гномона є сонячне кільце, в якому сонячний промінь, що проходить крізь маленький отвір створює пляму на шкалі. За положенням плями судять про зміну висоти Сонця над горизонтом.

f1a

Сонячні годинники дозволяють за рухом тіні від Сонця по шкалі визначати час.

f2  f3 

Для того, щоб сонячний годинник показував правильний час, треба елемент, що створює тінь, направити на Полярну зорю. Розрізняють горизонтальний сонячний годинник (циферблат паралельний горизонту) і екваторіальний (циферблат паралельний площині добової траєкторії Сонця).

f4

Під час другої частини заняття учні знайомились з принципами використання телескопів для спостережень. В лабораторії методики навчання астрономії вони вивчали органи керування телескопів різних типів та проводили спостереження віддалених об’єктів.

Інформацію підготував
доцент кафедри природничих наук і методик їхнього навчання
О.В.Волчанський

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись