pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

На черговому засіданні семінару Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень ЦДУ обговорювали гендерну проблематику

Чергове засідання семінару Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень (Interdisciplinary Scientific Center Applied Research – ISCAR), що відбулося в межах проведення тижня факультету математики, природничих наук та технологій в очному форматі 25 квітня 2023 року, було присвячене гендерній проблематиці – «Регіональні гендерні проєкти та гендерний розрив в Україні». Спікерами семінару були виконавці проєкту ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH «Субнаціональна гендерна рівність: баланс цінностей ЄС та українських реалій» Наталя Пасічник , Ренат Ріжняк і Катерина Акбаш.

001

У засіданні семінару взяли участь: доктори й кандидати наук, професори та доценти Лілія Клочек, Анна Дефорж, Микола Садовий, Ірина Сальник, Олена ТрифоноваТетяна Фурсикова, Людмила Чистякова, Ольга Рєзіна, Андрій Ткачук. Також на семінарі були присутні магістрантки спеціальності «Математика».

Професорка Наталя Пасічник у своїй частині загальної доповіді охарактеризувала вже виконані й існуючі в Україні регіональні проєкти з гендерної рівності (детальніше – презентація 1). Спікерка аргументувала необхідність досягнення гендерної рівності як невід’ємної частини розбудови цивілізованого й демократичного суспільства. Виконання регіональних проєктів мало важливе значення для створення гендерних портретів регіонів України, для посилення ролі жінок в органах місцевого самоврядування, для активного залучення жiноцтва до процесiв економiчного розвитку та зменшення гендерної нерiвностi в доступi до економiчних ресурсiв i суспiльних благ.

002

Професор Ренат Ріжняк ознайомив присутніх з викладками щодо прогностичного аналізу індексу глобального гендерного розриву в Україні на найближчі 3 роки (детальніше – презентація 2). Спікер дав характеристику цього індексу як інтегрального показника, який відображає нерівність у можливостях досягнень між чоловіками і жінками в чотирьох вимірах: економічна участь та кар'єрні можливості; рівень освіти; здоров'я і тривалість життя; політичні права та можливості. Присутнім науковцям для обговорення були запропоновані спікером такі висновки з цієї частини доповіді: а) за швидкістю подолання гендерної нерівності Україна значною мірою поступається іншим країнам світу; б) на покращення ситуації з гендерною рівністю впливатимуть такі сфери:  сфера економічної участі та можливостей та сфера розширення політичних можливостей; в) прогноз індексу на 2023-2025 роки є таким: повільне підвищення показника ІГГР до 0,722 та стабілізація нормованого рейтингу України на рівні 50-го місця.

003

Доцентка Катерина Акбаш розкрила основні результати актуального дослідження науковців Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень в гендерній проблематиці – особливості обґрунтування методології регіональної адаптації індексу глобального гендерного розриву (детальніше – презентація 3). В дослідженні були представлені відповідні індекси всіх регіонів України, що були розраховані за адаптованою методологією.

004

В обговоренні представленої доповіді активну участь взяли всі присутні. Були проаналізовані проблеми спадкового та соціального у гендерному самовизначенні індивідів (професори Лілія Клочек та Наталя Пасічник), питання щодо розширення політичних можливостей жінок (професори Анна Дефорж, Микола Садовий, Людмила Чистякова, Ірина Сальник), проблеми існування «скляної стелі» (доцент Андрій Ткачук). Результатом наукової дискусії був висновок про важливість та унікальність представленого дослідження для формулювання справедливих політичних та соціальних рішень, що приймаються політиками на різних рівнях управління державою та регіонами.

005