pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Зустріч стейкхолдерів із здобувачами бакалаврського та магістерського рівня вищої освіти спеціальності 053 Психологія та 231 Соціальна робота

Зустріч стейкхолдерів із здобувачами бакалаврського та магістерського рівня вищої освіти спеціальності 053 Психологія та 231 Соціальна робота

30 березня 2023 року відбулася зустріч стейкхолдерів із здобувачами бакалаврського та магістерського рівня вищої освіти спеціальності 053 Психологія та 231 Соціальна робота та викладачами кафедри психології та соціальної роботи ЦДУ імені Володимира Винниченка.

Серед запрошених стейкхолдерів були знані в області керівники держаних установ, бізнесмени та управлінці, практикуючі психологи та соціальні працівники:

Мануйлова Ольга – керівник, засновниця мовної школи Giraffe Club та Донцова Ірина психолог цієї ж школи, Чебоненко Валентина – завідувачка обласного навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти КЗ «КОІППО» імені Василя Сухомлинського, Дзюбас Наталія, Заболотня Ольга – методисти обласного навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського, Ковальова Яна – директорка Кіровоградського обласного центру соціально-психологічної допомоги, Тарасова Марія – керівник фітнес-клубу «Драйв», Ліснича Олеся – перинатальний психолог, КНП «Кіровоградської обласної лікарні Кіровоградської обласної ради».

З вітальним словом виступила завідувачка кафедри психології та соціальної роботи, докторка психологічних наук, професорка Гейко Євгенія. Вона відзначила актуальність спеціальностей 053 Психологія та 231 Соціальна робота у відповідь на виклики сучасного суспільства та потребу ринку праці у компетентних фахівцях, які обізнані у специфіці здійснення соціально-психологічного супроводу людини.

У обговоренні питань удосконалення освітніх програм взяли участь і студенти магістратури (Аліна Бучковська, Ірина Школярова) та бакалаврату (Катерина Капітонова, Тетяна Юрченко). До обговорення долучились і члени кафедри психології та соціальної роботи.

Мануйлова Ольга своєю презентацією продемонструвала яскраві і потужні приклади реальної взаємодії академічної освіти і практики. Вона відмітила високий рівень підготовки випускників кафедри, які працюють в її колективі.  Чебоненко Валентина зазначила, що спільні освітні і просвітницькі проекти з кафедрою дозволяє готувати фахівців, які швидко, креативно і гнучко вирішують професійні завдання на усіх рівнях психологічної допомоги. Вона наголосила на тому, що в області великий попит на фахівців з психології та соціальної роботи. На сьогодні відкрито 162 вакансії на практичного психолога та 105 на соціального працівника. Ковальова Яна відмитила, що співпраця з кафедрою дає можливість проводити цікаві тренінги для громади області в центрі соціально-психологічної допомоги, студенти мають можливість проходити практику на базі центру. Тарасова Марія розповіла, яку роль відіграють психологи та соціальні працівники у ведені бізнесу та управлінні ним. Ліснича Олеся, висловила необхідність включення нових навчальних дисциплін, що є актуальними на сучасному етапі підготовки фахівців. Донцова Ірина, Заболотня Ольга – випускниці кафедри психології та соціальної роботи, поділились власним успіхом реалізації себе як фахівців в обраній ними професії.

Модератороми зустрічі виступили гарант ОПП «Психологія бізнесу і управління» магістерського рівня вищої освіти, кандидатка психологічних наук, доцентка Радул Ірина, кандидатка психологічних наук, доцентка Горська Галина та гарант ОПП «Соціальна робота» магістерського рівня вищої освіти, доктор педагогічних наук, професор Рацул Олександр, які організували обговорення шляхів і способів удосконалення навчального процесу бакалаврів і магістрів – майбутніх психологів та соціальних працівників.

Стейкхолдери-практики окреслили шляхи подальшої співпраці, внесли доречні пропозиції стосовно організації та завдань практики, студенти проаналізували зміст освітніх компонентів і фахових компетентностей та висловили пропозиції стосовно введення нових навчальних курсів. Зустріч пройшла в дуже теплій атмосфері, емоційно, змістовно і результативно.

Інформацію підготувала кандидат психологічних наук, доцент Ірина Радул