pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Привітання з Днем працівників освіти!

Т. О. Шановний Сергію Гавриловичу, у переддень професійного свята поділіться своїми думками щодо сучасного стану та можливих перспектив розвитку педагогічної науки в Україні.
Фактично вся моя діяльність в університеті була пов’язана з підготовкою спеціалістів, педагогічних кадрів для університету та деяких вищих навчальних закладів України. Перебуваючи спочатку на посаді декана психолого-педагогічного факультету, потім майже 20 років на посаді проректора з наукової роботи, намагався плідно працювати. За цей період захистив докторську дисертацію, підготував та випустив ряд монографій і посібників. Дбав про те, щоб наш університет за кількістю наукових працівників, тобто працівників з науковими ступенями та званнями, посідав одне із перших місць серед вищих навчальних закладів України. Так воно і сталося. Коли в 1978 році я обійняв посаду проректора з наукової роботи, то викладачів з науковими ступенями та званнями було лише 33% від загальної кількості викладачів, а вже у 2001 році ми піднесли цей показник до 70%. Якщо раніше докторами наук були одиниці, то за цей період їх кількість зросла до 35 осіб.

Перспективи розвитку педагогічної науки щодо підготовки науково-педагогічних кадрів в Україні заслуговує на увагу. За останні десятиліття відкрито багато нових спеціалізованих рад по захисту кандидатських і докторських дисертацій. Я є членом двох спеціалізованих рад, а саме при Київському національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова та при Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. В. Винниченка. Відкриття спеціалізованих рад по захисту кандидатських і докторських дисертацій сприяє підвищенню рівня підготовки науковців не тільки в нашому університеті, але і у багатьох університетах України. Спостерігається підвищення наукового потенціалу країни, оскільки суттєво збільшується коло педагогічних проблем для досліджень та напрямів для їх вирішення. Наукові перспективи для розвитку педагогічної науки можна означити як сприятливі для молодих учених-педагогів.

Т. О. Сергію Гавриловичу, до кого Ви хотіли б звернутися у своїх привітаннях з днем працівника освіти та висловити святкові побажання?
День працівника освіти – це велике професійне свято. Ми досить високо його цінуємо, оскільки якраз педагогічна наука закладає основи розвитку незалежної України.
Вітаю професорсько-викладацький склад університету із професійним святом та бажаю подальших успіхів у науково-педагогічних пошуках ефективних шляхів розвитку вищої школи.
Звертаюся із привітаннями до співробітників університету, які забезпечують здійснення навчального процесу, та побажаннями міцного здоров’я, благополуччя у родинах.
Від щирого серця вітаю  ветеранів праці, які протягом десятиліть плідно працювали у різних підрозділах університету. Зараз вони на заслуженому відпочинку, але залишаються членами нашого колективу. Бажаю ветеранам праці міцного здоров’я, теплих зустрічей та приємного спілкування.

Матеріали підготувала доцент кафедри методик початкового навчання Фадєєва Т. О.