pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Представники кафедри психології та соціальної роботи як співорганізатори взяли участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Психолінгвістичні засади етикетного та конфліктного дискурсів»

Представники кафедри психології та соціальної роботи як співорганізатори взяли участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Психолінгвістичні засади етикетного та конфліктного дискурсів»

29 вересня 2023 р. представники кафедри психології та соціальної роботи Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка як співорганізатори взяли участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Психолінгвістичні засади етикетного та конфліктного дискурсів» (організатор - кафедра психології розвитку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника).

Конференція відбулася у змішаному форматі в Центрі Інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» (м. Івано-Франківськ). У її роботі виступили доктори та кандидати наук, викладачі, науковці, докторанти, аспіранти, магістри, студенти, соціальні працівники та практичні психологи, які представляли провідні університети та інститути України та зарубіжжя. Зокрема, доповіді представили проф. Зіновія Карпенко, проф. Віктор Москалець, проф. Олена Будник, проф. Ольга Лозова, проф. Наталія Савелюк, проф. Ліліана Хімчук та доц. Любов Галушко, доц. Ярослав Гнатюк, доц. Оксана Паркулаб, доц. Ірина Радул та ін.

2

У рамках програми наукового заходу брали участь у пленарному та секційних засіданнях члени кафедри психології та соціальної роботи доценти: О. Близнюкова, Л. Галушко, Г. Горська, І. Мельничук, І. Мамчур, О. Міненко, І. Радул; та магістрантка 2 року навчання ОП Психологія (практична психологія) М. Мирза. Із доповіддю «Глибинно-психологічний зміст феномену фіксацій» на пленарному на засіданні виступила кандидат психологічних наук, доцент, в.о.завідувача кафедри психології та соціальної роботи Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка Любов Галушко. У виступі було проаналізовано категорію «фіксація» та її представленість у науковій літературі; охарактеризовано поняття «пізнання» в аспекті психодинамічної парадигми; розкрито методологічні засади діагностико-корекційної роботи у процесі активного соціально-психологічного пізнання (АСПП), які ґрунтуються на актуалізації здібностей людини до візуалізованої самопрезентації із збереженням інформаційних еквівалентів; в аспекті психодинамічного підходу на феноменології емпіричного матеріалу учасників методу активного соціально-психологічного пізнання (АСПП) представлено емпіричний матеріал виявлених фіксацій; проаналізовано деструктивний змістовий аспект фіксованої поведінки заданої негативною мотивацією; розкрито специфіку вияву фіксацій у процесі АСПП, спричинених травмівними ситуаціями у період війни.

Згідно з програмою науково-практичної конференції було організовано роботу секційних засідань, де представила доповідь «Психолінгвістичні засади егоцентричного мовлення» кандидатка психологічних наук, доцентка Ірини Радул. Авторка здійснила психолінгвістичний аналіз дитячого та дорослого егоцентричного мовлення; акцентавала увагу, що таке мовлення у дорослого є перешкодою для розуміння інших людей і координації поглядів, і пов'язаною з нею кооперацією. При егоцентричному мовлені дитину не цікавить до кого вона говорить та чи слухають її. Це мовлення егоцентричне, оскільки дитина, говорить лише до себе й навіть не прагне враховувати точку зору співрозмовника чи вплинути на нього. Співрозмовник для неї— випадкова людина. Мовленнєвий егоцентризм в семантиці мови проявляється у двох формах еготизму і ретрофлексії. Результати дослідження дозволили зробити висновок про те, що рівень еготизму у мовленнєвому спілкуванні молодших школярів високий. Крім того, вивчення динаміки еготизму у молодших школярів в процесі їх взаємодії з ровесниками показало, що високий рівень еготизму і його стійкість знижується шляхом вікового дозрівання.

Колектив кафедри психології та соціальної роботи Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка вітає учасників конференції і всіх зацікавлених та висловлює вдячність колегам за співпрацю, що долучилися до обговорення важливих питань психології. Особливу подяку за організацію та проведення конференції висловлюємо завідувачу кафедри психології розвитку Оксані Паркулаб та модератору – доценту кафедри, кандидату психологічних наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Світлані Литвин-Кіндратюк. Бажаємо учасникам творчого натхнення та подальших наукових досягнень! До зустрічі на наступних конференціях!

Програма конференції

Інформацію підготувала
доцент кафедри психології та соціальної роботи
Галушко Л.Я.