• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Викладачі кафедри української мови ЦДПУ ім.В.Винниченка взяли участь у перевірці відкритої частини ЗНО з української мови і літератури

Викладачі кафедри української мови ЦДПУ ім.В.Винниченка взяли участь у перевірці відкритої частини ЗНО з української мови і літератури

Викладачі кафедри української мови Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім.В. Винниченка були залучені до перевірки відкритої частини та завдань з короткою письмовою відповіддю ЗНО з української мови і літератури.

З 7 по 12 червня 2021 року екзаменатори Людмила Кричун, Ольга Крижанівська та Тетяна Огарєнко уважно вивчали й оцінювали роботи, дотримуючись визначених критеріїв.

Учні, які складали ЗНО з української мови і літератури, виконували чотири частини завдань, а ті, хто складав ЗНО тільки з української мови, – дві.

«Новинкою» цьогорічного ЗНО стали завдання відкритої форми з короткою письмовою відповіддю, і, на жаль, не всі учні змогли впоратися з ними.

Власні висловлення справляли різне враження, але, на думку більшості екзаменаторів, цього року тексти слабші, ніж минулого.

Ольга Крижанівська відзначає: «Випускники, що обрали мову з літературою, значно краще справилися з написанням висловлення. Їхні твори розлогіші й грамотніші, приклади з літератури доречні, з переконливою логікою вибору до сформульованих аргументів... І мовлення в багатьох роботах добірне, справді українське, хоч перевіряємо Дніпропетровщину».

За спостереженням екзаменаторів, у теках робіт з української мови і літератури було близько 10 % порожніх бланків (або як їх називають перевіряючі – «пустунчиків»), а в контейнерах з творами з української мови – більше 30%.

За висновком Ольги Іванівни, «за два дні перевірки відкритої частини ЗНО з української мови та з української мови й літератури один стереотип таки розвінчали: це велика помилка уважати, що лікарям, інженерам, програмістам література не потрібна... Уперше за багато років ми читаємо такі убогі висловлення з української мови: ні тобі виразного грамотного тексту, ні влучних прикладів... То які ж це будуть фахівці в інформаційному світі, де вміння комунікувати – необхідна ознака всякого спеціаліста?».

Нагадаємо, що у цьому році тестування з української літератури було скасоване як обов’язкове для всіх вступників. Випускники могли самостійно обирати, яку сертифікаційну роботу виконувати під час ЗНО: або з української мови, або з мови і літератури.

Дивіться сюжет про перевірку робіт ЗНО з української мови та літератури на «Суспільному: Кропивницький»: https://www.youtube.com/watch?v=sIb80W138ho

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись